— Departementet kan ikke være så arrogant, peke nese og si at man burde ha sjekket selv. Jeg forventer at de rydder opp så fort som overhodet mulig, så dette aldri mer kan skje, sier Elisabeth Aspaker, utdanningspolitisk ansvarlig i Høyre.

Hun reagerer kraftig på Kunnskapsdepartementet sitt svar til de flere hundre unge som står uten studieplass i høst fordi vitnemålene deres ikke er registrert riktig i Norsk vitnemålsdatabase (NVB).

Departementet bør strekke seg svært langt for å gi de skadelidende den plassen de ville fått om de var med i opptaket, sier Aspaker.

Går ikke an

Politisk rådgiver i Kunnskapsdepartementet, Kathrine Gramnæs, sa på søndag til bt.no at elever som velger å sende inn vitnemål og dokumentasjon elektronisk selv har ansvaret for at alt kommer fram til Samordna opptak.

— I praksis er det departementet sier at alle landets elever i videregående skole på en eller annen måte må ta kontakt med skolen for å sikre seg om at vitnemålet er rapportert inn. At man ikke kan stole på at slikt er rapportert rett inn eller at man får tilbakemelding om opplysninger og mangler, går ikke an i 2012, sier Aspaker.

Økonomisk side

I dag skrev BT at Samordna opptak sin praksis med å ikke varsle søkeren når det blir oppdaget feil på vitnemålet deres, kan være ulovlig. Samordna opptak sin praksis er å kun varsle når vitnemålet kommer frem.

— Det er som å være i bakvendtland. Det burde være mye mer hensiktsmessig å konsentrere seg om de 500 som ikke har alt i orden, i stedet for at de må gjette seg til at ting er feil, sier Aspaker.

Hun vil denne uken sende skriftlig spørsmål til kunnskapsminister Kristin Halvorsen for å spørre hva hun vil gjøre for å forhindre at flere havner i samme situasjon.— Det er en økonomisk side ved dette òg, de er satt på vent et helt år. Det er et tap samfunnet ikke kan påføre dem. Det må være et system der om et vitnemål er sortert ut på grunn av feil, er en rutine der søkeren blir varslet, og får sjanse til å rette opp dette før opptaket er over.

Hva mener du? Si ifra i kommentarfeltet!