ATLE BERSVENDSEN

I Nes herredsrett i dag sa Lars Grønnerød at Kristin under en krangel sa at han skulle passe seg ellers så skulle hun "skyte ham i bakfra slik hun gjorde med de der oppe". Første gang Dette er første gang Grønnerød er kommet med disse opplysningene, og de kan knytte Kristin direkte til trippeldrapet på Orderud gård natt til 22.mai i fjor. Nå skal politiet gå etter det som ble sagt:

— Dette blir vanskelig å etterprøve, men de som er etterforskere er meddelt de nye opplysningene og vi får se om det er mulig, sier statsadvokat Thue. Kan være sant Torsdag ettermiddag skulle han og medaktor, statsadvokat Jørn Sigurd Maurud, i møte med etterforskningsledelsen i Orderud-saken.

På spørsmål om troverdigheten ved Grønnerøds påstander, sier Thue videre:

-Man kan jo lure på hvorfor dette kommer så sent, men selv om noe kommer sent behøver ikke det bety at det ikke er sant. Vi må nå foreta undersøkelser for å kontrollere opplysningene som kom frem i retten i dag. Thue vil ikke kommentere om de nye opplysningene betyr et gjennombrudd i saken, foruten å si at de er «interessante». Han ønsker heller ikke å si hva de nye etterforskningsskrittene kan innebære. Slå hull Torsdag ettermiddag har Per Orderuds forsvarer Cato Schiøtz forsøkt å slå hull i Grønnerøds opplysninger om våpenhandel mellom Grønnerød og Per og Veronica Orderud. Flere ganger mente Schiøtz at det er sprik mellom det Grønnerød sier i retten og det han har sagt i politiavhør.

Grønnerød har svart med å si at han har sagt at de første politiavhørene er fulle av løgn, fordi han ikke hadde sin forsvarer der og fordi han ikke ville bli innblandet i en drapssak. Våpenstad brøt inn Helt på tampen av dagen brøt sorenskriver Trond Våpenstad inn og avbrøt Schiøtz sine spørsmål, med den begrunnelse at det var fare for at Grønnerød ikke lenger ville forklare seg om ting han allerede har svart på.

Både Per og Veronica Orderuds forsvarere reagerte i ettermiddag sterkt på at de ikke får anledning til å gå like hardt løs på Grønnerød som de mener påtalemyndigheten fikk gjøre med ekteparet Orderud.

Orderud-saken fortsetter fredag morgen. Da skal Schiøtz fortsette sin utspørring, seinere er det klart for de andre forsvarerne, før retten tar fri for helgen.