Fremskrittspartiet reiser seg etter et par miserable målinger og puster Ap i ryggen som landets største parti på den landsomfattende målingen Sentio SRG har utført for BT.

Høyre er den store taperen, med en tilbakegang på 4,4 prosentpoeng. For de andre partiene er det mindre endringer, bortsett fra en liten opptur for SV, og ditto tilbakegang for Arbeiderpartiet.

Fremskrittspartiets transportpolitiker på Hordalandsbenken, Arne Sortevik, medgir at partiet lever godt med fokus på bensin— og dieselpriser.

Vil kutte med 2,50 kr

— Men først og fremst er vi bekymret over effektene det dramatiske prishoppet har for folk og næringsliv, særlig i Kyst-Norge. Høyere drivstoffpriser rammer alle, ikke minst sjøtransport og riksveifergene, sier Sortevik.

Fremskrittspartiet vil i forbindelse med behandlingen av revidert statsbudsjett foreslå kutt i bensin- og dieselavgiftene på 2,50 kroner per liter, opplyser stortingsrepresentanten.

— Vi får nok ikke de andre partiene med på avgiftskutt, heller ikke Høyre, sier Sortevik.

Frp-formann Siv Jensen mener det er uforståelig at statsminister Jens Stoltenberg ikke vil redusere bensinavgiften. Jensen viser til at han kuttet avgiften med 86 øre i 2001. Den gang var bensinprisen 11 kroner literen.

- Pris til å leve med

Situasjonen er den samme nå, men det kan virke som om Stoltenberg er uenig med seg selv. Selv om prisen i dag er rekordhøy, vil han ikke røre avgiftene til tross for at 60 prosent av bensinprisen er statlige avgifter. I stedet vil han øke avgiftene med til sammen 125 millioner kroner. Det er meningsløst i dagens situasjon, sier Jensen.

Men finansminister Kristin Halvorsen avviser Frp-forslaget.

— Avgiftsreduksjon er ikke aktuelt. Vi må regne med høy pris på fossilt brennstoff. Det er kort tid siden det ble vist at de norske utslippene gikk opp, og den norske transportsektoren var en viktig bidragsyter, sier finansministeren til Aftenposten.

Hun viser til at folk flest i gjennomsnitt bruker 3,5 prosent av sitt forbruk på drivstoff, og at dette dermed er en forholdsvis liten utgiftspost på husholdningsbudsjettet til folk flest.

Rødt sliter

For Høyre er den siste BT-målingen trist lesning. En tilbakegang på 4,4 prosentpoeng er drøy kost, men adm. direktør Arve Østgaard i Sentio SRG mener Høyre lå kunstig høyt på aprilmålingen.

Partiet Rødt, som har landsmøte til helgen, befinner seg fortsatt på ett-tallet i oppslutning. Leder Torstein Dahle og hans partifeller har fortsatt til gode å nå målet om «å fulle tomrommet til venstre for regjeringen» i norsk politikk.

Hadde BT-målingen vært valgresultat, ville dagens rød-grønne koalisjonsregjering tapt sitt flertall og sittet tilbake med 76 stortingsmandater.

Vil du stemme Frp for å få billigere bensin? Diskutér her.