— Norge har protestert en rekke ganger, uten at det har hjulpet i det hele tatt. Derfor oppfordrer vi den norske regjeringen om å følge Irlands eksempel, og stille de ansvarlige myndigheter i Storbritannia og selskapet juridisk til ansvar, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona til Bergens Tidende.

Den irske statsministeren Bertie Ahern har sagt at regjeringen i Dublin «vil kjempe mot Sellafield på alle fronter», inkludert den internasjonale domstolen i Haag. Den irske harmen skyldes både faren for skadelig atomforurensning og beslutningen om å sette i drift et nytt anlegg for produksjon av plutoniumholdig kjernebrensel, såkalt Mox.

Ifølge Nils Bøhmer har Bellona lenge vurdert om miljøstiftelsen selv skulle reise et søksmål mot den britiske stat.

— Men det vil være langt lettere for en stat å gå til sak mot en annen stat. Derfor er det naturlig at Norge henger seg på den rettssaken som Irland har varslet, mener Bøhmer.

Han forventer at Venstre i regjeringsposisjon følger opp den tøffe tonen fra valgkampen om Sellafield, og griper anledningen til å bringe Storbritannia inn for Haag-domstolen.

I gårsdagens BT oppfordret også den walisiske forskeren Chris Busby den norske stat, eller organisasjoner, om å gå til sak mot de ansvarlige for Sellafield-utslippene.

I så fall vil det bli flere runder i internasjonale domstoler for britiske myndigheter og eieren av Sellafield-anlegget, British Nuclear Fuels. Både privatpersoner i Irland og miljøorganisasjonene Greenpeace og Friends of the Earth har allerede stevnet regjeringen i London for beslutningen om å sette i drift det nye anlegget, som trolig vil forlenge Sellafield-anleggets levetid.

Irlands statsminister Bertie Ahern har rasende ringt sin britiske kollega Tony Blair og anklaget ham for bevisst å fatte den kontroversielle beslutningen på et tidspunkt der den drukner i mediestøyen fra terrorkrigen.

ARKIVFOTO: SCANPIX