De siste dagers oppslag i pressen om at arbeids— og administrasjonsministeren har brutt statens satser for representasjon, ble bekreftet. Flere ganger. Problemet et at beløpene isolert sett er små, og samlet sett slett ikke store.

Det var derfor vanskelig for journalistene å holde seg alvorlig da Norman la frem sine synder. Han innrømmet å ha feilet, han beklaget og beklaget, og han skal betale tilbake hver krone.

Det blir ikke store beløp.

Foretrekker rundstykker

Det var et uvanlig stort fremmøte i auditoriet under departementsbygget R5 i går ettermiddag. Det meste som teller i norsk politisk presse var møtt frem, her været man statsrådsblod.

Men etter som Victor Norman la frem det ene relativt ubetydelige beløpet etter det andre, skjønte alle at her kom det ingen avgang.

Ja, han hadde med seg bunker med papirer til pressen, der vi i detalj kunne studere hvem han har spist med, hvor og når, og hva regningen lød på.

Og det er ikke de store tallene.

Selv foretrekker han å spise rundstykker på Baker Hansens konditori i VG-bygget, sa han, med en viss adresse til den avisen som har kjørt de største oppslagene mot ham den siste tiden.

Har snakket med Bondevik

Og på direkte spørsmål fra Bergens Tidende, svarte Norman at det er tre grunner til at han ikke vil gå av.

  • Han har vurdert hensynet til seg selv og sine nærmeste, og funnet ut at det er bedre han sitter, enn at han går. Det ville være å innrømme feil som ikke er begått.
  • Han har snakket med statsminister Kjell Magne Bondevik, som tydeligvis ikke har bedt han trekke seg.
  • Endelig har han kommet til at selv om han er noe svekket i øyeblikket, vil han fortsatt være i stand til å få politisk gjennomslag for de sakene han jobber for.

— Jeg tror nok jeg halter litt verre enn før, men jeg skal nok stå løpet ut.

Piano og torader

Victor Norman klarte også å gjøre saken om hans piano og cd-spiller til en farse, mer enn en forbrytelse.

Han vedgikk at han hadde bedt om å få et piano til leiligheten, alternativet var å transportere sitt eget piano fra Bergen til Oslo, noe som ville bli kostbart.

— I dag har jeg imidlertid bedt departementet hente pianoet tilbake, og det tror jeg alt er utført, sa han.

I stedet vil han nå hente sitt toraders trekkspill fra Risør til leiligheten på Frogner. Det er det liten grunn for naboene hans der å se frem til, understreket han.

Det var i det hele tatt en slentrende og lett ironisk statsråd som avvæpnet de fleste pressefolkene, uansett hva spørsmålene gikk på.

Men om han med dette klarte å legge «Norman-saken» død, gjenstår å se.

Nå venter Stortinget, når Kontrollkomiteen kommer tilbake fra USA neste uke.

— Også de skal selvsagt få alle de opplysninger de måtte ønske. Vi har ingenting å skjule, var Victor Normans sluttreplikk.

<b>PUSTER UT:</b> Statsråd Victor Norman puster ut på sitt kontor etter den hektiske pressekonferansen i går ettermiddag. Han styrker seg på brunost, som han spiser med stor lyst, blant annet for å glede kollega Lars Sponheim.
Håvard Bjelland