Da sogneprest Arne Bjørn Hansen i Ås menighet i Vestre Toten fikk vite at to av fadderne til et barn som skulle døpes var homofile, sa han nei. Men han sammenlignet også homofili med pedofili.

– En sammenligning mellom pedofili og homofili er selvsagt helt uakseptabelt. Pedofili handler om kriminelt overgrep mot barn. Homofili handler om kjærlighet mellom voksne mennesker, sier Hamar-biskop Solveig Fiske. Hun har bedt om et møte med presten.

Både foreldre og faddere reagerte med vantro da presten nektet å la de to homofile mennene være faddere. Biskopen beklager sterkt situasjonen som har oppstått og den belastning dette har vært for de involverte.

Kirkeminister Trond Giske (Ap) sier det som skjedde er veldig trist. Han understreker at det ikke er noen lov som nekter en homofile å være fadder.

– Ikke kirketukt

– Den norske kirke driver ikke kirketukt ved døpefonten. Ved dåpen er det barnet vi har i fokus. Kirkens biskoper har for lengst avklart at ingen barn skal nektes dåp på bakgrunn av foreldres samlivsform. Enda mindre grunn er det til å trekke inn faddernes samlivsform, sier Fiske i en pressemelding.

Hun viser også til bestemmelsene for dåpen der det heter at «dersom det oppstår spørsmål om å utelukke som fadder et medlem av Den norske kirke, skal saken forelegges for biskopen».

Oppbrakte politikere

Lederen av Stortingets kirke,— utdannings- og forskningskomité, Ine Marie Eriksen Søreide (H), sier til VG Nett at hun ble sjokkert da hun leste om uttalelsene til presten.

– Det var spesielt. Jeg vet nesten ikke om jeg skal le eller gråte. Menneskesynet til denne presten er helt forferdelig. Jeg har aldri tidligere hørt noen trekke en parallell mellom homofili og pedofili, sier hun.

– Jeg er sjokkert og lei meg, sier Senterpartiets kirkepolitiske talskvinne, Inger S. Enger.

Hun mener sammenligningen er så uakseptabel, grov og skremmende at biskop Solveig Fiske i Hamar bør opprette tilsynssak mot presten.

Leder i Arbeiderpartiets Homonettverk, Håkon Haugli, sier at sammenligningen er uanstendig.

– Jeg krever at biskopen kaller inn denne presten til en alvorlig samtale om hva Kirkens budskap og rolle er. Dette er konsekvensen av at Kirken har et uavklart forhold til homofili, sier han.

Sjokkerte foreldre

– Vi fikk sjokk da presten sa det var et problem at to av fadderne levde sammen. Han sa til oss at det fantes en lov som sa at man ikke kan gi de samme vervene til homofilt praktiserende som til heterofile par, sier Elin Engom fra Reinsvoll til Oppland Arbeiderblad.

Engom sier de trodde det for lengst var godtatt at homofile kunne være faddere, og forteller at presten svarte med at de måtte tenke på de pedofile.

– Han sa at hvis de homofile skulle få slike rettigheter, ville de pedofile også kreve det, sier en sjokkert Engom.

Sogneprest Arne Bjørn Hansen innrømmer overfor avisen at han ofte bruker pedofili i samme ordelag som homoseksualitet.

– Ja, jeg gjør det for å få folk til å tenke. Jeg har truffet pedofile og de opplever det meste av samfunnets fordømmelse. Hvordan må ikke de ha det? Uansett om man er homofil og praktiserende eller pedofil og praktiserende, mener jeg det er skadelig for ekteskapet som samfunnets celle og det er galt ifølge Guds ord, sier Hansen.

Politianmeldt

Fadder Bjørnar Aaslund (47) har nå anmeldt saken til politiet.

– Jeg har vært fadder to ganger tidligere og da har det ikke vært noe problem. Jeg har aldri opplevd å bli diskriminert på denne måten, sier Aaslund

Den tre måneder gamle gutten blir isteden døpt i en annen kirke førstkommende søndag, med det homofile paret som faddere.