I boken «Truet av islamister» hevder Magazinet-redaktøren at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) bevisst gjorde den lille kristne avisen til syndebukk under karikaturkrisen i vinter.

– Jeg føler jeg ble dolket i ryggen av regjeringen. Regjeringen valgte enkleste vei og la all skyld på oss, selv om de visste at flere aviser i Norge hadde trykt tegningene, sier Selbekk.

Vanskelig å formidle

Støre avviser dette, og føler seg ikke truffet av kritikken.

– Jeg måtte forklare til en rasende verden at dette ikke var regjeringens offisielle syn. Det var en vanskelig formidlingsoppgave. Det er ikke alle steder i verden de forstår hvordan det norske samfunnet fungerer, mener Støre.

– Jeg har stor respekt for ytringsfriheten og har aldri villet fire på denne. Men pressen må også huske at sammen med ytringsfriheten følger det et ansvar for de menneskene man kan komme til å krenke, sier Støre.

– Magazinet dekning spesiell

Støre avviser også at han ovenfor utenlandske medier har gitt uttrykk for at Magazinet var den eneste norske avisen som trykket karikaturtegningene.

– Det kom frem at også andre aviser hadde trykket tegningene. Men Magazinets dekning var spesiell. Jeg har sagt i utenlandske medier at Magazinet ikke er et toneangivende medie, og det står jeg for fortsatt, sier Støre.

Har lest boken

Støre har tirsdag lest deler av Selbekks bok. I en personlig hilsen til utenriksministeren har Selbekk skrevet:

«Takk for personlig støtte på tampen. Jeg skulle bare ønsket at den kom litt tidligere.»

Støre forteller at han selv tok kontakt med Magazinet-redaktøren da det stormet som verst for å uttrykke sympati.

Skuffet

Generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, er skuffet over regjeringens håndtering av karikaturstriden. Han har skrevet forordet i Selbekks bok.

– Jeg reagerer på at regjeringen ikke klarte å skille mellom tegninger og terror. Selbekk fikk et medansvar for ambassadebrann. Regjeringen opptrådte som mekler mellom de som bruker ytringsfriheten og de som ikke under noen omstendigheter aksepterer den.

– Bør regjeringen beklage sin opptreden?

– Det får regjeringen selv finne ut av, men det har jeg ikke tro på. Slik sett er vel ikke politikere særlig flinkere enn pressefolk, sier Kokkvold til NTB.