Sametingspresident Egil Olli er skuffet over at besøket ikke kunne gjennomføres.

– Det må vi bare beklage, men situasjonen var sånn at han ikke kunne reise. Vi ønsker ham velkommen en annen gang, sier Olli til NTB.

Morales skulle besøke Norge fra 1. til 4. mars. Miljø— og utviklingsminister Erik Solheim skulle være vert for presidenten.

Uro i hjemlandet

Det har kommet få detaljer om årsaken til at besøket er avlyst, bortsett fra at det skyldes innenrikspolitiske forhold i Bolivia.

– Vi har kun fått en kort forklaring om at det ikke var mulig for ham å reise nå. Gjennom mediene er vi jo kjent med at det har vært uro i forbindelse med forslaget til ny grunnlov, sier Olli.

Morales’ besøk var tredelt. Første delen var lagt til Karasjok der Morales skulle besøke Sametinget og diskutere urfolks rettigheter. Deretter skulle presidenten til Stavanger for å bli vist rundt på en oljeplattform og en tur til Oljedirektoratet. Temaet om forvaltning av petroleumsressurser skulle stå sentralt under besøket.

Stående invitasjon

Norgesbesøket skulle avsluttes i Oslo med en audiens hos Kongen og møte med blant andre statsminister Jens Stoltenberg. I tillegg var det planlagt en middag for presidenten med Erik Solheim som vertskap.

– Det er beklagelig at presidenten ikke kommer, men slikt kan skje iblant, sier informasjonsrådgiver Wera Helstrøm i Utenriksdepartementet.

Hun legger til at den bolivianske presidenten har en stående invitasjon om å besøke Norge, og at de håper besøket kan gjennomføres en annen gang.

KOMMER IKKE: Urfolks rettigheter er viktige for Bolivias president Evo Morales. Men han får ikke besøkt samene.
CARLOS HUGO VACA / REUTERS