— Jeg har akkurat vært i kontakt med de som håndterer undersøkelser og beslutninger vedrørende klager. De har sett på gruppen som omhandler ventetider for brystoperasjoner igjen, og har besluttet å åpne den umiddelbart, skriver Jan Fredriksson, pressetalsmann for Facebook i Norden, i en mail til Aftenposten.no.

— Gruppen skulle aldri ha blitt stengt, og Facebook beklager det som skjedde til alle berørte, skriver Jan Fredriksson til Aftenposten.no onsdag.

Fortsatt stengt for administratorene

— Det er helt fantastisk. Jeg fikk til og med en pen unnskyldning fra Fredriksson, sier Lise Askvik, en av de to som står bak aksjonsgruppen, til Aftenposten.no onsdag morgen.

Om gruppen er gjenåpnet, sperrer imidlertid fortsatt Facebook siden for administratorene, slik at Askvik ikke får skrevet noe på siden.

— Jeg får beskjed om at jeg har «violated the rules», som det står. Jeg er sperret fra å administrere den og utøve den gjerningen jeg skal gjøre. Når de nå har kommet fram at jeg ikke fortjener straff er det ganske frustrerende. Jeg er full av takknemlighet for støtten vi har blitt vist og er rørt over det, og skulle så gjerne ha fått uttrykt det, sier Askvik.

Hun har selv ringt og snakket med Facebooks pressetalsmann om dette, og har blitt henvist til å kontakte nettsamfunnets avdeling i Dublin. Her har Facebook et team som vurderer om bilder som legges ut på nettsamfunnet strider mot nasjonale lover eller Facebooks egen policy.

Mange tilhengere

Det var tirsdag det ble kjent at bildene av brystkreftopererte kvinner først ble for sterk kost for Facebook.

Lise Askvik, kjent programleder på P4, ble rasende da hun fikk vite at ventetiden for å få nytt bryst etter kreftoperasjon var opp til syv år.

Hun har selv fjernet det ene brystet og har gjennomgått fire cellegiftkurer. Sammen med kollega Astrid Gunnestad opprettet hun Facebook-gruppen «Vi venter fanden meg ikke på ny pupp etter kreft».

Bare den første uken fikk Facebook-gruppen 5000 tilhengere. Men så begynte enkelte å sende inn bilder som viste overkroppen til flere brystkreftopererte kvinner, der arrene fra operasjonen er synlige.

— I helgen skjedde det en spontanaksjon på Facebook. Mange er frustrert, og to stykker la ut bilder av arret. Mange turte ikke å legge på bildene som da ville bli knytte til navnene deres, og da la jeg som administrator ut ti bilder anonymt.

— Vi fikk stormende jubel, og hundre nye tilhengere. Folk sa at vi var modige, fortalte Askvik til Aftenposten.no.

- Grensen går ved nakenhet

Men ikke alle delte entusiasmen. Facebook fikk et varsel fra brukere som mente innholdet var støtende. Det førte til at nettsamfunnet stengte gruppen midlertidig på grunn av brudd på retningslinjene.

Facebooks pressetalsmann Jan Fredriksson forklarte at Facebook griper inn dersom en bruker har anmeldt en side som støtende.

— Facebook kommer iblant til en grensedragning. Det gjelder sykdomsbilder, som med all tydlighet har en god tanke bak seg. Eller kjente malerier som viser nakne kvinner. Da er det slik at Facebook ikke vil bedømme hva som er kunst, eller hva som har en medisinsk begrunnelse. Vi har helt enkelt dratt en grense ved nakenhet, uttalte Fredriksson.

- En halvnaken kvinne blir oppfattet som mer støtende enn en mannlig, selv om den ikke har bryster?

— Ja, det stemmer. Det er nakenhet uansett, svarte Fredriksson da.