Innvandrerforeldre som ikke lærer barna sine norsk bør kunne fratas omsorgen for egne barn, mener Knudsen.

– Når barna er født i Norge eller har bodd her i tre-fire år, må det stilles strengere krav til foreldrene. Det er foreldrenes ansvar å gjøre ungene i stand til å gjøre rede for seg på norsk, sier Knudsen til Dagsavisen.

Han krever straffetiltak mot foreldre som ikke lærer barna norsk, og kaller det grov omsorgssvikt.

Manglende norskopplæring bør derfor kunne meldes til politi og barnevern og bøtelegges. Grove overtramp må føre til at foreldrene blir fratatt omsorgen for egne barn, mener Frps familiepolitiske talsmann.

«Helt hinsides»

Utspillet blir avvist av andre partier.

– Bøtelegging og omsorgsovertakelse blir en lettvint og virkelighetsfjern tilnærming, mener Høyres familiepolitiske talsmann, Olemic Thommessen.

KrFs familiepolitiske talskvinne, May-Helen Molvær Grimstad kaller utspillet «helt hinsides».

– Utspillet nører opp under fremmedfrykten i samfunnet vårt, sier Molvær Grimstad.

– Frp kriminaliserer foreldrene og skaper nye problemer i stedet for å løse utfordringene, sier hun.

Selv Frp-avhopper og leder for Demokratene, Vidar Kleppe, mener Knudsen går for langt.

– Hadde jeg kommet med dette forslaget i Kristiansand bystyre, ville jeg blitt stemplet som reinspikka rasist av samtlige politiske partier, sier Kleppe til Dagsavisen.

– Fykende forbanna

Likestillingsminister Karita Bekkemellem klarer ikke å forholde seg rolig til Knudsens forslag.

– Jeg blir fykende forbanna. Jeg synes dette er en helt feil måte å ta tak i en viktig utfordring på. I det siste har vi sett et Frp som forsøker å vokse seg enda større på åpenbart å spille på fremmedfrykt, sier Bekkemellem til Dagbladet.no.

– Mener Knudsen at også norske barn som sliter med språk— og lesevansker, skal bli fratatt foreldrene sine? De må jo føre en konsekvent linje, sier hun videre.

Ministeren viser til at Frp i vinter uttalte at det ville være bra å fjerne statsstøtte fra barnehagene og i stedet gi en sjekk til foreldre som ville være hjemme med barna. Først å gi penger for at folk skal holde seg hjemme, og deretter true med å ta fra dem barna hvis de ikke får språkopplæring, bare viser at Frp ikke fører noen sammenhengende politikk, mener Bekkemellem.

– Vær konstruktiv

Bekkemellem mener det er viktig at innvandrerbarn er flinke i norsk, og at dette er noe man må ta på alvor. Men Frp burde strekke ut hånden og være mer konstruktive, mener likestillingsministeren.

Arbeiderpartiet foreslår lavere pris på barnehager og språkopplæring til mødre i kombinasjon med barnehage for barna. Ap har også støttet et prosjekt med gratis barnehage for innvandrerbarn.