De to brødrene på 9 og 11 år var livløse da de ble hentet opp av badevannet Svarttjern på Romsås onsdag kveld, ifølge Aftenposten.no.

Klokken 22.30 kom meldingen fra Oslo universitetssykehus: Begge guttene hadde omkommet.

Ingen av guttene kunne svømme.

Den eldste broren forsøkte å redde den yngste, som ifølge politiet hadde løpt til vannet for å kjøle seg ned mens de sparket fotball.

— Men heller ikke den eldste broren kunne svømme, sier divisjonsleder Trond Lereng ved Stovner politistasjon til NRK.

Undervisning svikter - Dette er forferdelig trist, og grusomt for de pårørende, sier president Per Rune Eknes i Norges Svømmeforbund til VG.

Han mener svømmeopplæringen gjennom skoleundervisningen ikke er god nok. Dermed blir barn av svømmeudyktige foreldre spesielt utsatt.

Litt under halvparten av femteklassingene i Norge kan svømme 200 meter eller lengre sammenhengende uten flytehjelpemidler. Ifølge læreplanen skal barna kunne svømme når de går i femte klasse.

Ikke til å redde

Politi og brannvesen fikk melding om ulykken ved 19.30-tiden onsdag kveld.

Politiet kom først til stedet, men klarte ikke å finne guttene, som litt senere ble hentet opp av brannvesenets dykkere.

Operasjonsleder Vidar Hjulstad i Oslo politidistrikt sa til NTB onsdag kveld at det gikk 17 minutter fra meldingen kom, til den siste gutten var hentet opp. Det er likevel uklart hvor lenge de lå i vannet.

Guttene fikk behandling av ambulansepersonell på stedet før de ble sendt til Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet. Tilstanden var kritisk, og etter hvert ble det klart at livene til de to ikke sto til å redde.

- Forferdelig Brødrene er opprinnelig fra Somalia. Foreldrene fikk onsdag kveld hjelp av et kriseteam.

Svømmepresident Eknes sier at barn med fremmedkulturell bakgrunn har en ekstra utfordring når det kommer til svømmeferdigheter.

— Foreldrene har gjerne ikke noe forhold til vann, og da får ikke barna det heller. Dette er dessverre en progressiv utvikling som vi synes er forferdelig, sier Eknes, som understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

I fjor døde 105 personer ved drukning i Norge. Ved midten av juni i år var antall døde som følge av drukning 33 personer, ifølge Norsk Folkehjelp.