Politiadvokat Knut Horn tok torsdag ut siktelsen mot den 64 år gamle kvinnen, melder Stavanger Aftenblads nettutgave.

– Bodhild Baaslands advokat ble i dag meddelt at vi vil ta ut siktelse for grovt bedrageri. Jeg vil ikke si noe mer detaljert om beløp eller hvilke forhold siktelsen er knyttet til. Men det er snakk om grovt bedrageri, og vi ser ikke for oss at det blir henleggelser i stor stil, sier Knut Horn.

Politiet har mottatt seks anmeldelser mot tidligere biskop Ernst Baaslands ektefelle. Hun har i flere måneder vært under etterforskning mistenkt for grovt bedrageri i forbindelse med låneopptak som hun gjorde på vegne av sønnen Bjarte Baasland (35), som skal ha spilt bort opp mot 40 millioner kroner.

Bjarte Baaslands forsvarer, Hege Birkeland Ersdal, forteller at hennes klient påtar seg alt ansvar for å ha gitt moren feil informasjon.

– Han mener det ikke er noe grunnlag for å sikte moren. Hun har kun formidlet informasjon fra ham. Han vil stille opp for å opplyse saken, og er overbevist om at hennes uskyld vil bli bevist, sier Birkeland Ersdal til NTB.

Kan få strafferabatt

Politiadvokat Horn vil ikke utelukke at saken til Bodhild Baasland kan bli avgjort ved en tilståelsesdom på samme måte som sønnen har fått anledning til. Ved en slik straffesak kan den siktede regne med en betydelig strafferabatt.

Bodhild Baasland har etter eget ønske endret forsvarer fra Anne Kroken til Harald Stabell. Torsdag ettermiddag hadde 64-åringen fortsatt ikke tatt stilling til skyldspørsmålet.

– Vi har ikke mottatt den formelle siktelsen, og hun har ikke tatt standpunkt ennå. Denne saken har vært belastende for henne, og siktelsen gjorde det ikke noe bedre. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere en sak som fortsatt er under etterforskning, sier Stabell til NTB.

Han var ikke kjent med at 64-åringens sønn via sin advokat bedyrer morens uskyld.

Baasland skal ha gått til slektninger og personer hun kjente og skaffet pengene som sønnen Bjarte fortalte skulle gå til forretningsutvikling. Gang på gang skal moren – fra banker og privatpersoner – ha lånt store pengesummer, som senere ble overført til sønnen i utlandet.

Spilte bort alt

I etterkant er det kommet for dagen at Bjarte Baasland skal ha spilt bort alle pengene moren skaffet til veie. Hovedsakelig skal pengene være brukt på de to nettselskapene Centrebet.com og Bet365.com. Bjarte Baasland er sammen med sin advokat Hege Birkeland Ersdal i ferd med å forberede søksmål mot de to selskapene i Norge.

Baasland er siktet for å ha bedratt Selvaag-arvingen Cecilie Nustad for 26,6 millioner kroner. Også disse pengene ble formidlet til ham via moren Bodhild Baasland. Teoretisk risikerer bispesønnen inntil seks års fengsel, men med strafferabatten vil denne øvre grensen bli redusert til fire år.

Siktelsen mot moren vil trolig omfatte større pengesummer enn siktelsen mot Bjarte Baasland. Det er hun som på sønnens vegne skal ha tatt opp lånene.