DnB NOR har undersøkt våre vaner når det gjelder oversikt over økonomien. Vi har mye å lære.

— Med bedre oversikt strekker pengene lenger og du har kanskje bedre samvittighet når du bruker penger på noe som er moro, sier regionbanksjef i DnBNOR Alf Erik Kvaal.

For å styre pengene dine skikkelig holder det ikke å gløtte på kontoutskriften en gang iblant. Da er det mer hensiktsmessig å sette opp et budsjett og føre et regnskap. Og, det krever kanskje ikke så mye tid som du tror.

Mange husholdninger kan få mer ut av pengene enn de gjør i dag. Nøkkelen er oversikt og kontroll over egen økonomi. Det gjelder ikke bare i perioder der økonomien er stram, men er også fornuftig selv om du føler at du har det romslig.

— Ta kontroll over pengene, ikke la pengene styre deg. Ta med hele familien, sett opp et budsjett. Start med de faste utgiftene som uansett må betales, renter og avdrag på lån, husleie, strøm, offentlige utgifter, forsikringer osv., sier Kvaal.

— Det er vanskeligere å anslå de løpende utgiftene, men ikke umulig. En måte er å bruke standardbudsjettet til Statens institutt for forbruksforskning, SIFO (www.sifo.no) som et utgangspunkt. Husk at det blir penger av mange små beløp. En annen metode er å ta skatteseddelen fra i fjor og forsøke å finne ut hvordan dere disponerte det dere satt igjen med etter skatt, sier Kvaal.

For husholdningene gir full oversikt over inntekter og utgifter en mulighet til å bruke penger på akkurat det man har lyst til, og med god samvittighet. Det er like viktig enten drømmen er å bruke noen tusenlapper på en hobby, eller den er en hytte på fjellet. God oversikt kan også være nyttig dersom du vil ta opp lån.

— Det kan være dyrt er å ikke ha penger tilgjengelig. Du kan gå glipp av gode tilbud på varer du trenger, eller du må betale purregebyr fordi du ikke makter å betale regningene ved forfall, sier Alf Erik Kvaal.