Det høres kanskje spesielt ut, men faktum er at midlene som i dag brukes for å gi lokalbedøvelse, er stoffer som i praksis er kunstig kokain.

Her i Norge har misbruket av kokain økt de siste tyve årene, men det er ikke tannlegekontorene som er skyld i den utviklingen.

Truls Christian Breyholtz, formann i Bergen Tannlegeforening, forklarer at vanlig kokain er blitt brukt til bedøvelse, men det er lenge siden.

— Da jeg overtok praksisen til en 80 år gammel mann, hadde han et glass med kokainkrystaller stående i skapet. Dersom han fikk problemer med bedøvelsen hos en pasient, kunne han smelte kokainkrystallene og legge dem inn i tennene, sier Breyholtz til bt.no, før han legger til:

— Han hadde fått store problemer om han gjorde det samme i dag.

Flere virkeområder

Kokain er et narkotisk stoff, og har dermed noen virkninger og risikoer som kjennetegner dem. Økt våkenhet, økt selvfølelse, en intens lykkefølelse og kritikkløshet er noen, men disse kommer i tillegg til økt voldsbruk, kramper, hjerneblødning, psykose, skader på sentralnervesystemet, avhengighet og funksjonsforstyrrelser, ifølge Store norske leksikon.

Men kokain virker også på et annet område. Fordi kokainet hemmer deler av nervene i kroppen, har stoffet en lokalbedøvende effekt. Det er forklaringen på hvorfor kokain er blitt brukt som lokalbedøvelse siden 1860.

«Rendyrket» kokain

En kort notis i Aftenposten i 2003 tok opp problemstillingen rundt tannlegenes lokalbedøvelse, men den forklarte aldri hva kunstig kokain egentlig er.

La oss gjøre et forsøk:

Norske tannleger bruker legemidler som inneholder stoffer som lidokain og artikain til bedøvelse. Dette er stoffer som er kjemisk utviklet fra kokain, der man har dyrket frem de «nyttige» egenskapene og fjernet de «unyttige» ved dem. Stoffene kalles for kunstig kokain.

— Gir ingen rus

Men siden kokain både har ekstreme virkninger og bivirkninger, er det mulig å få en rus eller å bli avhengig av den kunstige kokainen hos tannlegen?

— Haha, nei dette er noe av det minst avhengighetsskapende som finnes. Alle stoffene vi bruker blir testet og må selvfølgelig godkjennes før vi kan bruke dem. De gir verken rus eller fare for avhengighet, forsikrer Breyholtz.

Brukt siden 40-tallet

Xylocain er markedsnavnet på lidokain og er det mest brukte og viktigste lokalanestesimiddelet i verden. Slik har det vært siden slutten av 1940-tallet. Septocain tilsvarer Xylocain, men bruker stoffet artikain og er betraktelig nyere på markedet.

Kunstig kokain skal være tilnærmet ufarlig. For selv om notisen i Aftenposten peker på en fare ved å lokalbedøve rusmisbrukere, har ikke RELIS, som er informasjonssentre for produsentuavhengig legemiddelinformasjon, funnet noe som tyder på det.

Det finnes bivirkninger ved bruk av kunstig kokain, men noen intens lykkefølelse eller økt selvfølelse får du nok ikke av bedøvelsen hos tannlegen.

Dermed kan du trygt sette deg ned i tannlegestolen neste gang også. I hvert fall så lenge du ikke lider av odontofobi.

BEROLIGER: Tannlege Truls Christian Breyholtz forklarer hvordan lokalbedøvelsen fungerer. - Vi hadde fått store problemer hvis vi hadde bedøvet med vanlig kokain i dag, sier han.
MARTHE AMANDA VANNEBO