— Babord frampart, en mindre del av fartøyet, brakk av ved 20.30-tiden søndag kveld, opplyser informasjonsmedarbeider Katrine Gramshaug ved Kysteskadren til NTB.

Skipssjef Jo Tidemann på «Orklas» søsterskip «Oksøy» er overrasket over at havariet ikke ble forutsett.

— Det er helt ufattelig. Det gjør meg trist, og mildt sagt mektig irritert, at jeg ikke klarte å forutse et sånt scenario, slik at det kunne vært unngått. Samtidig er jeg forbauset over at heller ingen andre forutså det som skjedde, sier Tidemann til TV 2.

Det som er igjen av «Orklas» skrog ligger opp ned i vannflaten. Sent lørdag kveld begynte arbeidet med å heve vraket. Arbeidet ble avbrutt søndag etter at skipet brakk i to.

Bergingsmannskapene prøvde søndag kveld å stabilisere skroget slik at den undersjøiske løfteplattformen kan få det over på en ventende lekter i en del. Arbeidet er tidkrevende og vil fortsette utover natten, ifølge TV 2.

KNM «Orkla» ble tirsdag totalskadd i brann utenfor Ålesund. Det er uklart når lekteren med det havarerte skipet kan sette kursen mot marinebasen Haakonsvern i Bergen og en ventende granskningskommisjon.

Marinefartøyet er bygd av glassfiberforsterket plast og kostet Forsvaret 350 millioner kroner. Da det var operativt, veide det 380 tonn. Etter brannen er vekten redusert med 200 tonn slik at skipet nå veier 180 tonn, inkludert vannet i det utbrente skroget. (NTB)