TERJE VALESTRAND terje.valestrand@bt.noOslo

Litt etter litt faller brikkene på plass foran årets kongelige begivenhet, bryllupet til kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby. I går inviterte Slottet den faste krets av hoffreportere til en gjennomgang av nye detaljer. Den største nyheten var nok at det blir Haakon selv som skal føre sin brud opp kirkegulvet, ikke brudens far, som jo er det vanlige.

— Brudeparet har ønsket det slik, var den eneste begrunnelsen vi fikk.

Tre hele dager Folk som vil følge begivenheten på nært hold i hovedstaden bør legge turen til Oslo alt torsdag den 23. august. Da kommer de første gjestene, og om kvelden blir det «hjemme alene- fest» for de unge på Skaugum.

Hit inviteres parets kongelige venner, og andre venner fra utlandet, og noen norske. Dette er et privat og lukket arrangement, men står man ved porten nedenfor Skaugum er det nok mulig å få et glimt av gjestene.

Kongeskipet Fredag formiddag inviterer brudeparet sine kongelige gjester til en tur på fjorden om bord i kongeskipet «Norge». Dette blir nok en fin anledning for båtfolket til å hilse med flagg og fanfarer. Trolig blir det tett av småbåter på fjorden denne formiddagen.

Om kvelden er det gallamiddag på Akershus festning, med statsminister Jens Stoltenberg som vert. Dette blir det offisielle Norges hyllest til brudeparet.

Her blir det høy sigarføring, og fremvisning av ordener, medaljer og bånd.

Selve Dagen Hele lørdag vil Oslo vise seg fra sin beste side. Et samarbeid med statlige og kommunale etater skal sørge for en festpyntet by. Fra alle tre våpengrener er det utskrevet mannskaper som skal danne espalier langs ruten fra Slottsplassen til Stortorget. Dette for at det ser pent ut, men også av sikkerhetshensyn. Det blir lettere for politiet å holde publikum på avstand når det står staute soldater langs fortauene.

Musikkorpset fra Mette-Marits barneskole i Kristiansand og Smestad skole, der kronprinsen gikk, er invitert til å spille i byen. Også en del andre dyktige korps vil bli invitert for å feie litt janitsjarmusikk gjennom gatene.

De utvalgte Slottet kunne i går opplyse at Mette-Marits brudekjole vil være av norsk design, produsert i Norge.

Til forlover har Haakon valgt sin kollega, kronprins Frederik av Danmark.

Mette-Marits forlover blir en venninne fra Kristiansand, Linda Tånevik. Hun er 28 år gammel og studerer akupunktur i Oslo.

Hun sier til NTB at hun har kjent bruden i fem år, og at Mette-Marit betyr meget for henne.

— Jeg synes hun får en fantastisk mann i kronprins Haakon, sier den vordende forloveren.

Les også: Kronprins Frederik blir Haakons forlover Kronprinsen følger kongelig forlovertradisjon Bergenser bryllups-kultursjef

KRONPRINSPARETS MONOGRAM: Tirsdag fikk det norske folk vite en rekke detaljer i forbindelse med bryllupet til kronprins Haakon og Mette-Marit. Kronprinsparets monogram ser slik ut. (FOTO: JON EEG, SCANPIX)