• For KrF er det totalt uaktuelt å senke brennevinsavgiften med opptil 40 prosent fordi om svenskene skulle gjøre det, fastslår Ingebrigt S. Sørfonn.

OLAV GARVIK

Sørfonn er KrFs finanspolitiske talsmann. Han er forundret over at et regjeringsoppnevnt utvalg i Sverige i går foreslo å senke avgiften på brennevin med 40 prosent fra kommende årsskifte. Men for vin blir det ingen endringer. Hvis forslaget går gjennom, vil utsalgsprisen på for eksempel en flaske whisky, vodka, gin og konjakk bli senket med gjennomsnittlig 70-80 svenske kroner.

KrF-politikeren nøler ikke med å stemple det som er i ferd med å skje i Sverige som «tøvete alkoholpolitikk», og han begrunner det slik:

— Fullstendig uansvarlig

— Det er nesten som en slags konkurranse vi er vitne til, der Norge etter enkeltes oppfatning skal følge etter Sverige, som på sin side vil konkurrere med Danmark, som så skjeler til prisnivået i Tyskland. Hvis vi skulle henge oss på denne karusellen, ville vi opptre fullstendig uansvarlig.

Men jeg kan aldri tenke meg at den svenske regjeringen vil gå inn for en så drastisk avgiftssenking, sier Sørfonn til Bergens Tidende.

— Er ikke det ønsketenkning fra din side?

— Nei, jeg tror ikke det. Siviliserte land må føre en sivilisert alkoholpolitikk. Se bare på Finland, som for en tid siden reduserte avgiftene betydelig. De vurderer nå å sette avgiftene opp igjen på grunn av skadevirkningene. Det samme gjelder i Frankrike, sier han.

- Halsløs avgiftsdumping

I Høyre er holdningen atskillig mindre kategorisk. Partileder Erna Solberg gjorde det allerede mandag klart at den norske regjeringen må drøfte gjennom denne saken når det foreligger et forslag fra den svenske regjeringen.

— Vi bør ha alkoholavgifter som ligger ned mot det svenske nivået. Men jeg har ingen sans for en halsløs avgiftsdumping på alkoholholdige varer, slik vi er vitne til i en del europeiske land. Det er i hvert fall ikke Høyres mål å komme ned på tysk og baltisk nivå, sier Torbjørn Hansen som er partiets avgiftspolitiske talsmann i Stortinget.

— Bør avgiften på brennevin bli senket med 40 prosent?

— Nei, det er neppe aktuelt. Først må vi avvente hva den svenske regjeringen virkelig kommer til å foreslå. Men det er uansett umulig for oss å stille oss likegyldig til en svensk avgiftssenkning, fordi den ellers både kan få stor betydning for grensehandelen og for illegal omsetning av brennevin, mener Hansen.

Han understreker likevel overfor Bergens Tidende at det er gode grunner til å opprettholde en viss særavgift, ikke minst ut fra alkoholpolitiske hensyn.

Lavere enn i Sverige?

I Fremskrittspartiet er det derimot jubel over signalene fra Sverige. Partiets finanspolitiker Gjermund Hagesæter er uten reservasjoner:

— Norge må følge etter. Noe annet ville være ren galskap, for det ville være å opprettholde de høyeste alkoholavgiftene i Europa. Smuglere og metanolbanditter vil få enda bedre dager, og grensehandelen vil øke, mener Hagesæter som helst ønsker enda lavere avgifter enn i Sverige, helst ned på gjennomsnittlig europeisk nivå - for «så kan svenskene komme og handle hos oss!»