Politiet knytter ikke saken til terrorhandlingene i Oslo og på Utøya. 17-åringen ble pågrepet tirsdag og varetektsfengselet i to uker med brev— og besøkskontroll torsdag. Politiinspektør Nina Karstensen Bjørlo i Asker og Bærum politidistrikt vil ikke si noe om hvor stor mengde sprengstoff gutten skal ha fremstilt, mens sier at det er betydelig.

Betydelig mengde

— I alvorligheten i siktelsen ligger det at det er en betydelig mengde, sier hun til NTB.

17-åringen har nylig flyttet til Bærum. Sprengstoffet ble oppbevart på eiendommen til guttens mor i Modum i Buskerud. Også moren til 17-åringen er siktet i saken.

Dette skyldes ifølge Bjørlo at sprengstoffet ble funnet på eiendommen hennes.

— Om hun har noen rolle i saken, vil fremgå av videre etterforskning, sier hun.

Ifølge politiinspektøren har politiet kjent til 17-åringen fra før på grunn av hans «spesielle interesse for kjemi og sprengstoff».

— Han var tidligere bosatt i Oslo, og har hatt kontakt med politi og barnevern på grunn av sin spesielle interesse, sier hun.

17-åringens forsvarer, Ellen Dehn Arvesen, sier at 17-åringen ikke erkjenner straffskyld.

Ikke terror

Politiets bombegruppe har gjennomsøkt eiendommen i Modum, og foretatt to kontrollerte detonasjoner av sprengstoff. Kripos har bistått Asker og Bærum politidistrikt ved åstedsundersøkelsen og analyser.

17-åringen skal ha innført ingrediensene for tilvirkning av sprengstoffet. Hans unge alder er bakgrunnen til at politiet i første omgang ikke ba om mer enn to ukers fengsling.

— Han er fengslet av hensyn til fare for bevisforspillelse, sier Bjørlo.

Politiet ser så langt ingen grunn til å knytte denne saken til terrorbomben som gikk av i Oslo 22. juli.

Liste

PST fikk i mars i år en liste på 41 personer i Norge som 63 ganger hadde handlet med et polsk firma som selger blant annet kjemikalier. Kjemikaliene kan benyttes blant annet til å lage bomber.

Politiinspektør Nina Karstensen Bjørlo vil overfor Aftenposten.no ikke svare på om den 17 år gamle guttens navn står på denne listen.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik sto på listen.