Barnevernet er koblet inn for å finne en løsning for toåringen som er fengslet i Bolivia sammen med moren si. Moren sitter fengslet sammen med to andre kvinner fra Norge, og de fengslede kvinnene nekter straffskyld.

Kvinnene som er i alderen 17 til 22 år, ble arrestert i en rutinekontroll på flyplassen mandag.

Ifølge politiet i Cochabamba ble det funnet totalt 22,46 kilo kokain i kvinnenes bagasje. Alle tre hadde bager hvor det ble oppdaget narkotika.

Uskikket

— Vi har vært her i tre uker, og prisene er svært lave. Vi har handlet mye og måtte kjøpe med oss flere bager for å få med oss alt. I bunnen av disse nye bagene fant de narkotikaen, sier de til NRK.

Den ene av kvinnene har med seg sin to år gamle datter i fengselet. Moren er norsk, men har bakgrunn fra Sør-Amerika. Faren til barnet er i Norge.

Slik som NRK kjenner saken, er faren trolig vurdert som uskikket til å ha hovedomsorgen for datteren, og dette kan gjøre det vanskelig å få barnet til Norge.

Utenriksdepartementet har kontakt med barnevernet.

Bedre enn i varetekt

— Vi har nær kontakt med familiemedlemmer og også med barnevernet for å finne den best mulige løsningen i denne vanskelige saken, sier pressevakt Bjørn Jahnsen i Utenrikdsdepartementet til NRK.

Ifølge moren har jenten det bedre i fengselet enn i varetekt, og moren ønsker å ha barnet hos seg så lenge jenten ser ut til å ha det bra, melder NRK.

UD på plass

Representanter fra Utenriksdepartementet i Norge er på plass i byen for å bistå mor og barn. De møter kvinnene i fengselet torsdag kveld, norsk tid.

— Vi har bidratt med å skaffe mat og andre ting i fengselet og har forsøkt å gjøre soningsforholdene så bra som mulig etter forholdene, sier Jahnsen til NTB.

Han forteller at barnet er sammen med moren i fengselet.

— Det at et lite barn er involvert i saken gjør at vi har en spesiell oppmerksomhet på saken og at vi ønsker at situasjonen for mor og barn blir så god som mulig, sier Jahnsen.

Han vil ikke kommentere om det kan være aktuelt å føre barnet tilbake til Norge uten at moren også blir med. Norge har ingen utleveringsavtale med Bolivia.

Kan bli sittende lenge

Det skal være 150 kvinner og 30 barn i fengselet. Tolv av kvinnene i fengselet er utlendinger. Alle ut-lendingene er tatt for narkotikasmugling.

Alle de tre kvinnene er bosatt på Østlandet. To bor på Lillestrøm og en i Oslo. De hadde vært tre uker på ferie i landet og skulle hjem da de ble pågrepet.

Kvinnene ble onsdag varetektsfengslet i Cochabamba, med mulighet til å anke innen tre døgn. Ifølge Utenriksdepartementet, som også har bistått de siktede med forsvarsadvokater, vil fengslingskjennelsen bli anket.

Ifølge Utenriksdepartementet er et eventuelt utleveringsspørsmål ikke vanlig før en dom har falt, melder NRK. Kvinnene kan derfor bli sittende i varetekt lenge.