Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) besøker Haukeland Universitetessykehus i dag, sammen med helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Med seg til Bergen har de en god nyhet: Regjeringen lover 700 millioner kroner til det nye barnesykehuset. Pengene gis som lån.

— Haukeland sykehus kan være stolte over at de fått orden på økonomien, samtidig som de har økt aktiviteten. Det har vært viktig for oss at Helse Bergen har overskudd og kan betjene en slik investering, sier Stoltenberg, som skal på omvisning på barnepsykiatrisk avdeling senere i formiddag.

— Det er naturlig å bygge trinn to også, men det må vi komme tilbake til, sier Stoltenberg til bt.no.

— En voldsom vitamininnsprøyting, sa sykehusdirektør Stener Kvinnsland i sin takketale.

Pengene må lånes

Siden begynnelsen av 1990-tallet har det vært planer om et nytt barne- og ungdomssykehus, men byggestart har vært avhengig av lånetilsagn i statsbudsjettet. Det nye barnesykehuset er det største prosjektet på Haukeland siden Sentralblokken, og skal bygges ut i to faser.

Første byggetrinn er den psykiatriske divisjonen, som koster 1,4 milliarder kroner. Helse Bergen og Helse Vest har ikke råd til å betale hele utbyggingen gjennom egne midler, og er nødt til å låne halvparten. Men helseforetaket har ikke lov til å låne pengene i en vanlig bank, og må derfor få lånet over statsbudsjettet.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sa til BT i høst at hun vil gjøre det hun kan for at sykehuset skal få sin finansiering gjennom statsbudsjettet for 2011.

— Dette har vært en veldig viktig sak for meg. Det har vært høyst nødvendig å få finansieringen på plass, sier Strøm-Erichsen til bt.no.

Statsministeren var inne på det samme, og fortalte at Strøm-Erichsen har snakket om barnesykehuset siden hun ble helseminister for ett år siden

— En annen grunn til at vi gir disse pengene, er at jeg får det enklere med Anne-Grete. Det vil bli en stor helseforbedring for meg når hun nå får barnesykehuset, sa Stoltenberg, til stor latter fra salen.

**Les også:

Jubel for nytt barnesykehus**

Har ventet lenge

Barneklinikken ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen er 60 år gammel og preget av forfall og sprengt kapasitet. Både Pasientombudet og klinikkledelsen har tidligere beklaget seg over de bygningstekniske forholdene.

— Akkurat nå står vi litt stille. Helse Bergen avventer lånetilsagnet i statsbudsjettet, og så kan byggingen starte, sa eierdirektør Ivar Eriksen i Helse Vest tidligere i sommer.

— Hvis ikke vi får dette i oktober, er det ingenting annet å gjøre enn å vente ett år, sa prosjektleder Geir Pedersen i Helse Bergen.

I morges var ventetiden omsider slutt. Flere hundre ansatte var samlet i Glasshuset på Laboratoriebygget, der styreleder i Helse Bergen, Ranveig Frøiland, introduserte statsministeren.

— Vi er veldig spente på hva du har å fortelle oss, sa Frøiland, til latter og applaus fra de fremmøtte, som nok ante hva som var i vente.

Alle planene for det første byggetrinnet for det nye barne- og ungdomssykehuset er tidligere godkjent av departementet. Første byggetrinn skal være ferdig i 2014-2015. Fullt utbygd vil barnesykehuset utgjøre 66.000 kvadratmeter. Det er kostnadsberegnet til 3,3 milliarder kroner og kan stå ferdig i 2020.