Hjermann har sett seg lei på at avgjørelser i Pressens Faglige Utvalg (PFU) ikke fører til noen endringer i omtalen av barn som blir utsatt for drap eller overgrep.

– Vi får stadig vekk henvendelser fra bekymrede barn som bare får med seg overskriftene, sier Hjermann.

Tirsdag ble Dagbladet og NRK felt i PFU for nyhetsreportasjer om familiedrapet på Storhaug i Stavanger i januar.

VG og Rogalands Avis brøt derimot ikke reglene for god presseskikk i den samme saken, konkluderer PFU. De fire mediebedriftene ble klaget inn av de etterlatte.

– Kvalt mens de sov

Dagbladet brakte 2. februar bilder av to navngitte barn med hovedtittelen: «Kvalt mens de sov» under stikktittelen «Familiedrapet i Stavanger», og med følgende henvisning:

«Drept av pappa: (med navnene på de drepte), og videre: Før han (faren) tok sitt eget liv, varslet han arbeidsgiver på e-post. Politiet mener hardt press i en ansvarsfull oljejobb og problemer med privat byggeprosjekt kan ha utløst de grufulle drapene.»

– Større omtanke

PFU viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.1 om å vise saklighet og omtanke i innhold og presentasjon, og anfører: I forbindelse med en familietragedie som denne mener utvalget at forsiden burde vært utformet med større omtanke for de pårørende og omgangskretsen enn det som her er utvist. Utvalget påtaler kombinasjonen av navngiving, bilde av barna, farens rolle og drapsmetode i Dagbladets presentasjon.

I sitt tilsvar tilbakeviser Dagbladet alle påstander om å ha brutt god presseskikk.

Avisa understreket at man sto overfor et trippeldrap, noe som i seg selv er såpass spesielt at saken ikke kan privatiseres, het det i tilsvaret.

Familiens hus

Også NRK 1 ble felt i PFU. Fjernsynsstasjonen innledet innslaget om familiedrapet 31. januar med en studiokommentar med bilder, der programleder opplyser at de fire familiemedlemmene ble funnet omkomne av vaskepersonell i annen etasje i huset litt før kl. 13 samme dag. Samtidig vises bilder av familiens hus utvendig, samt veien og nabolaget der hendelsen hadde skjedd. Videre vises opptak av flere politifolk på åstedet.

Klageren hevdet at det var enkelt å identifisere familiemedlemmene, og at enkelte av de etterlatte ikke var varslet før innslaget ble sendt.

Identifisert

PFU viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.6 og 4.7 som blant annet gjelder bruk av bilde og andre identifikasjonstegn i kriminal— og rettsreportasjer. NRK-innslaget ble sendt samme ettermiddag som hendelsen ble oppdaget, og det ble vist bilder av huset der ofrene ble funnet. Ifølge klagen førte NRKs bildebruk til at de omkomne ble identifisert før nærmeste pårørende var underrettet. Det anføres også fra PFU at muligheten for identifisering ble forsterket av bilder som lå ute på nettet.

VG og Rogalands Avis ble ikke felt i PFU for sine reportasjer om familiedrapet på Storhaug. Klagene mot de fire mediebedriftene ble behandlet parallelt.