– Hele prosessen har vært ordentlig uryddig. Det lukter lang vei at dette var avtalt på forhånd, sier Knut Ole Myrberg (44) fra Tjøme til NTB.

Myrberg, som er daglig leder for Opplæringskontoret for offentlig sektor i Vestfold, var en av 27 søkere til jobben som nytt barneombud.

– Jeg uttaler meg ikke fordi jeg er skuffet over at jeg ikke fikk jobben, men fordi jeg opplever at Reidar Hjermann er blitt skviset. Jeg trodde han skulle erstattes fordi han selv ikke ønsket å fortsette. Det er ikke uten grunn at det stormer rundt denne saken nå, sier han.

Hørte ingenting

Flere søkere deler Myrbergs oppfatning. Enkelte opplyser at de ikke hørte noen ting fra Barne— og likestillingsdepartementet etter at søknaden var sendt.

– Jeg har ikke hørt et knyst. Jeg har ikke fått et standardbrev med avslag på søknaden i posten en gang. Det er sløvt og lite profesjonelt, sier en av søkerne til NTB.

Heller ikke høyskolelektor Bengt Morten Wenstøb fikk inntrykk av at søknaden hans var interessant.

– Jeg ble verken kontaktet om at de hadde mottatt søknaden eller ellers i søknadsprosessen. Det har jeg aldri opplevd før, sier han til NTB.

44-åringen, som på fritiden er lokalpolitiker for Høyre i Fredrikstad, måtte selv ta kontakt med Barneombudet og senere med departementet for å få utlevert søkerlisten. Han opplever prosessen som underlig og rotete og finner det vanskelig å forstå at Hjermann ikke fikk forlenget sitt åremål.

Hyttetur

Tirsdag kveld innrømmet barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) at hun har vært på hyttebesøk i Lofoten hos det nye barneombudet Ida Hjort Kraby. Besøket fant sted da Kraby var ansatt som dommerfullmektig i Lofoten på 1990-tallet.

– Vi stakk bare innom, vi bodde ikke hos dem, understreket Ramin-Osmundsen da hun ble konfrontert med opplysningene under Redaksjon EN på NRK tirsdag kveld. Hun understreket at hun var med ektemannen Terje Osmundsen på turen og at det var ham som å dra innom hytta fordi han og Krabys daværende mann kjente hverandre. Fra før er det kjent at statsråden og det nye barneombudet er med i et nettverk av kvinnelige jurister og at Kraby ved minst en anledning har vært hjemme hos Ramin-Osmundsen.

Frp-formann Siv Jensen mener statsråden har håndtert utnevnelsen av det nye barneombudet så klønete at hun viser seg uskikket til å være statsråd.

– Hun har bare bidratt til å skape uklarheter om saken. Hun er svekket og avslører at hun ikke er skikket til å være statsråd, sier Frp-formann Siv Jensen til NTB.

Inhabil?

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sendte tirsdag brev til Ramin-Osmundsen der hun avkreves svar på flere spørsmål. Senere samme dag valgte hun selv å be Justisdepartementets lovavdeling vurdere om hun hadde habiliteten i orden da hun avsatte Reidar Hjermann.

– Når det nå er reist spørsmål om min habilitet, har jeg kommet til at det beste er å få ryddet denne tvilen av veien, sier Ramin-Osmundsen.

9 kvinner og 14 menn mellom 25 og 56 år, og fire søkere som har trukket seg, søkte stillingen som barneombud. I den opprinnelige utlysningsteksten som NTB har fått tilgang til, står det ingenting om at det nye barneombudet må ha juridisk kompetanse. Like fullt er det nettopp dette barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) fremhever ved den hun utnevnte – Ida Hjort Kraby.

Kraby svarte tirsdag ikke på NTBs henvendelser.

PRESSET: Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen blir intervjuet i Vandrehallen etter møtet i Stortinget tirsdag formiddag.