Påtroppende partileder Jens Stoltenberg bekreftet tirsdag at partiet arbeider for et bredt barnehageforlik på Stortinget.

Målet er at reformen skal være fullført innen 2005. På Stortinget danner Ap, SV og Frp allerede flertall for makspris. Men Stoltenberg bekrefter at det også har vært kontakt mellom Ap og regjeringspartiene for å få til et enda bredere forlik.

— Det er fullt mulig å få til dette innen 2005, sa Stoltenberg da han presenterte programutkastet i går ettermiddag.

Pris: 4,4 milliarder

Prislappen for barnehagereform er satt til 4,4 milliarder kroner. Hele kommunevalgpakken har Ap-ledelsen beregnet til 7,7 milliarder kroner.

— Meget billig, konstaterte en fornøyd Stoltenberg i går.

Programmet skal vedtas på landsmøtet til høsten. Men etter det BT forstår vil Ap gjerne begynne gjennomføringen allerede i vår.

Derfor leter Ap etter penger og alliansepartnere for å plusse på barnehagebudsjettet allerede i revidert. Partiet ønsker også å utvide rammene til Husbanken og styrke distriktsprofilen allerede i revidert budsjett.

Bergen rede

— Får vi friske penger, skal det ikke bli noe problem å gjennomføre barnehagereformen i Bergen kommune, sier Stoltenbergs partifelle, byråd Anne Gine Hestetun til BT.

— I Bergen har vi allerede laget en offensiv barnehageplan, faktisk den mest offensive av storbyene, skryter byråden.

— Bergen mangler 1500 plasser før vi har full utbygging. Innen utgangen av 2003 skal vi ha bygget 1000 nye plasser. Av disse skal 300 være storebarnsplasser og 700 være småbarnsplasser.

— Går staten inn med penger, skal vi også klare å gjennomføre resten planen innen tidsfristen, mener Hestetun.

Malurt i begeret

Barnehageeierne heller likevel litt malurt i begeret. De tror ikke staten klarer å bla opp pengene som skal til for å redusere foreldrebetalingen.

Direktør i Kommunenes Sentralforbund, Gunnar Gussgard, vil gjerne se regnestykket som tilsier at man unngår reduksjon i antall plasser samtidig med innføring av makspriser. Og de private barnehageeierne er skeptiske. De er redde at mange private barnehager skal bli tvunget til å legge ned.

VELGERAGN: Flere og billigere barnehageplasser er godbiten i Aps valgkampopplegg.
FOTO: SCANPIX