Ringsaker-kvinnen (24) som er siktet for barnedrap ble mandag varetektsfengslet i fire uker, hvorav de to første ukene i fullt isolat. Hun påkjærte avgjørelsen på stedet.

– Min klient sier at hun ikke har drept barnet sitt og er dypt uenig i avgjørelsen, sa kvinnens forsvarer Magnulf Aurvåg til NTB etter fengslingsmøtet.

Politiet på Hamar var tilfredse med dommerens avgjørelse i fengslingsspørsmålet mandag. Selv om kravene fra påtalemyndigheten opprinnelig var enda strengere, vil ikke politiadvokat Barbro Marie Røkenes påkjære kjennelsen. Neste skritt er å be tingretten oppnevne rettspsykiatrisk sakkyndige som skal vurdere 24-åringens mentale helse. Da vil det også bli avklart om kvinnen er strafferettslig tilregnelig.

Da kvinnen ble pågrepet i Brumunddal fredag hadde etterforskere fra Kripos vært koblet inn i saken i ti uker. Det var da kvinnens andre sønn, som ble omplassert av barnevernet i september, mistakene mot henne ble utløst og anmeldt til politiet. En rekke leger og helsearbeidere er avhørt, blant annet om skadene på begge sønnene.

Stengte nettside

Minnesiden om den døde sønnen som den drapssiktede kvinnen opprettet på internett, er blitt hyppig besøkt de siste dagene. Etter hvert som drapssiktelsen er blitt kjent har det kommet flere innlegg og beskyldninger på siden.

Mandag ettermiddag ble nettstedet stengt etter at kvinnen ba politiet om hjelp.

– Dette er noe vi normalt ikke ville hatt myndighet til, men da kvinnen selv ba oss om det, så hjalp vi til. Siden har aldri vært ment som en blogg, sier informasjonsrådgiver Kari-Anne Dobloug i Hedmark politidistrikt til NTB.

Holdes isolert

Det over to timer lange fengslingsmøtet i Hedmarken tingrett mandag gikk for lukkede dører. Sorenskriver Ola P. Svor mente til slutt det var riktig å fengsle kvinnen i fire uker med brev— og besøkskontroll. I tillegg skal 24-åringen holdes fullstendig isolert de første to ukene.

– Min klient er villig til fortsatt å la seg avhøre, men ser ikke at det er nødvendig å holde henne fengslet. Hun er nedbrutt etter å ha sittet fengslet i helgen, forteller advokaten.

Politiet møtte tungt lastet med etterforskningsdokumenter, og bare deler av materialet ble lagt fram. Mange av bevisene i saken er underlagt hemmelighold og den siktede kvinnen kjenner ikke selv hva slags bevisbilde politiet har bygget opp i saken.

– Kompleks sak

– Jeg har selv fått innsyn i dokumentene, men kan ikke fortelle min klient hva som står i dem. Dette forbudet vil jeg imidlertid be om at bli opphevet i min påkjæring til lagmannsretten, sier Aurvåg.

– Det er begrunnet i faren for bevisforspillelse at dokumentene er klausulert og at politiet har begjært kvinnen fengslet, sier politiadvokat Barbro Marie Røkenes.

Politiet selv beskriver saken som svært kompleks og at det er nødvendig å holde lokk over etterforskningen ennå en tid. Den siktede kvinnen har blant annet blitt seksuelt utnyttet av en eldre mann da hun var liten. I 2003 ble hennes egen far dømt for å ha lokket den da 18 år gamle datteren til å spille klespoker med henne og siden ha sex med henne og en ekssamboer. Begge forholdene er pådømt i retten.

I RETTEN: Sturla Osen fra Kripos og politiadvokat Barbro Marie Røkenes før fengslingsmøtet der kvinnen som er siktet for barnedrap, ble fremstilt for varetektsfengsling i Hedmarken tingrett
Thomas Rasmus Skaug