Den svenske organisasjonen SwedWatch offentliggjorde torsdag en rapport som viser at sjokoladeprodusenter som Cloetta-Fazer, Kraft Foods og Nestlé anvender kakao fra plantasjer der det benyttes barnearbeid, tvangsarbeid og der det forekommer helsefarlig bruk av sprøytemidler.

Kraft Foods eier norske Freia.

Informasjonssjef Anders Carne i Kraft Foods Sverige bekrefter overfor Aftenposten.no at selskapet ikke foretar kontroller av plantasjene de handler med, og at barnearbeid kan forekomme.

— Rapporten gir en kraftig forenkling av situasjonen, men det stemmer, sier han.

- Har ikke kontroll

Ifølge den svenske avisen SvD.se oppgir de tre selskapene selv at størsteparten av kakaoen i deres produkter kommer fra Elfenbenskysten og Ghana. De to landene står for 70 prosent av verdens kakaoproduksjon, og barnearbeid forekommer i begge landene.

«Når det er behov for ekstra arbeidskraft bruker man alle familiemedlemmer, og også barna må hjelpe til i blant. De kan hjelpe til der de ikke trenger spesielle kvalifikasjoner, og om det ikke kommer i veien for skolegangen. Problemet er at det også forekommer det som kalles «worst forms of child labour.»

— De store svenske aktørene som selger mest kakao i Sverige har fremdeles ikke kontroll over de plantasjene som de kjøper sine råvarer fra, sier kanslichef Kristina Bjurling i SwedWatch til avisen.

Underpriset

I 2006 publiserte SwedWatch en rapport om forholdene på kakaoplantasjene i Ghana og Elfenbenskysten.

I rapporten «Sjokoladens mørke hemmelighet», som ble utarbeidet i samarbeid med Lutherhjelpen, kommer det frem at arbeiderne får svært lite betalt, at de ikke har noen sosial sikkerhet, og at de må håndtere sprøytemidler uten noen form for beskyttelse.

Det brukes machete for å skjære de store kakaofruktene løs, og det forekommer ofte sårskader.

Det kommer også frem at en stor del av arbeidsstyrken er barn og ungdom som må jobbe under samme forhold som voksne.

Ifølge rapporten er årsaken til de dårlige forholdene at kakaoprisen er for lav. Nærmere 90 prosent av all kakao som ble produsert i Elfenbenskysten i 2006 var fra småplantasjer på mindre enn fem hektar, og lønnsomheten er lav. Ifølge rapporten var kakaoprisen i 2006 på en fjerdedel av hva den var for 20 år siden.

- Har ikke rekkevidde

I den ferske rapporten avsløres det at forholdene tre år senere er like dårlige.

— Innkjøp av kakao er en prosess som innbefatter veldig mange ledd. Det er ca. syv ledd fra produsenten til oss, og ingen er knyttet til noen organisasjon. Det innebærer at vi ikke har rekkevidde til å nå over med logistikken som finnes i dag, sier Anders Carne i Kraft Foods til Aftenposten.no.

Han bekrefter at dette også gjelder kakaoen som benyttes ved Freias fabrikk på Rodeløkka i Oslo.

— En kakaodyrker er fullstendig uavhengig, og ofte er det en familiebedrift. Når det er behov for ekstra arbeidskraft bruker man alle familiemedlemmer, og også barna må hjelpe til i blant. De kan hjelpe til der de ikke trenger spesielle kvalifikasjoner, og om det ikke kommer i veien for skolegangen. Problemet er at det også forekommer det som kalles «worst forms of child labour,» sier Carne.

Han forteller at Kraft Foods i samarbeid med lokale myndigheter og frivillige organisasjoner er involvert i arbeid med å bedre situasjonen, blant annet ved å innføre sertifisering av plantasjer. Allerede i dag kjøper Kraft Foods en mindre del av sin kakao gjennom Rainforest Alliance.

LAGET AV BARNEHENDER: Påsken er høytid for Kvikk Lunsj og andre av Freias sjokoladeklassikere. Men Kraft Foods, som eier Freia, innrømmer at de ikke kan forhindre at det benyttes barnearbeid på kakaoplantasjene.
JEANETTE AGA