KJERSTI MJØR KRISTINE HOLMELID

Utenfor Årstad brannstasjon setter brannekspert Harald Skaalvik en fyrstikk borti den grå vesten på et gutteantrekk fra Spar Kjøp. I løpet av ti sekunder har flammen tatt godt tak i både vesten og skjorten. Etter tretti sekunder står hele stasen i lys lue.

— Dette er stygt, og vil gi noen forferdelige brannskader. Og det gikk veldig fort, sier Skaalvik, som er sjefingeniør ved Brannforebyggende avdeling i Bergen brannvesen.

Raskt overtent

Desember er måneden for sløyfer, blonder og finklær. Men tenk deg godt om før du handler julestasen til barna. BTs test viser at årets julekolleksjon i barnebutikkene kan være rene brannfeller.

I samarbeid med Bergen brannvesen undersøkte BT hvor raskt et tilfeldig utvalg av bukser, jakker, kjoler og gensere for barn tar fyr. Plaggene har størrelse fra cirka to år og oppover, og er kjøpt hos de store kjedene Lindex, Cubus, Hennes & Mauritz og Spar Kjøp.

Resultatet er skremmende.

Med unntak av en svart strømpebukse tok alle plaggene fyr i løpet av få sekunder. Innen et halvt minutt var klærne overtent.

— Vær bevisst på hva du kjøper, oppfordrer Skaalvik foreldre i førjulsstria.

— Plaggene brenner fort og kan gjøre stor skade, advarer han

Store brannsår

Men det er lettere sagt enn gjort å vite hvilke stoffer en skal velge. BT-testen viser nemlig at de mest brukte stoffene i barneklær er svært lett antennelige.

En liten arm som kommer borti et stearinlys i noen sekunder eller noen gnister fra peisen er alt som skal til - uansett om plagget er laget av polyester, viskose, bomull eller akryl.

— Som forelder har du ikke mange sekundene på deg, hvis du hører barnet skrike, sier Skaalvik.

Typisk for mange av kunststoffene i testen er at de raskt smelter og drypper, noe som kan lage store brannsår i huden.

De brennende barneklærne slipper også ut giftige gasser, blant annet klor og blåsyre. Stanken under BT-testen var til tider uutholdelig, og minnet om en mikstur av råtne egg, svidd gummi og smeltet plast.

<b>BRANNFELLE:</b> Fyrstikken har ikke engang sloknet, før guttedressen fra Spar Kjøp står i flammer. Barnas juleklær er brannfeller, viser testen BT har gjort sammen med brannekspert Harald Skaalvik.<p/>FOTO: KNUT STRAND