To ganger i uken går han den lange veien alene hjem, rett fra skolen.

— Det er ikke alle som får lov til det, sier mamma Elin Kristine Orrem.

De andre dagene er han på SFO. Men han tror han liker best å være hjemme.

— Det er mindre styr, uten de voksne. Og uten Maria, legger han til, og sikter til søsteren på fem og et halvt år.

Som oftest er han hjemme sammen med storesøster Anna Victoria (13). Noen ganger spiller han Playstation. Men de tar også ut av oppvaskmaskinen. Foreldrene er opptatt av å gi barna ansvar. Det har også hendt de har overrasket foreldrene med pasta eller boller. Da hjelper Elias til, med å røre og sånn.

Anna har vært alene etter skoletid i mange år.

— Det har aldri vært noe problem, sier hun. Hun er ikke engang sikker på om hun synes det bare er bra at mamma nå er mer hjemme i en periode, med Leah Josefine Maria Constance (seks måneder). Og hun synes ikke foreldrene har det for travelt.

— Det er heller jeg som har det travelt, med trening og sånn, sier Anna.

Mamma Elin tror det likevel det er koselig for barna at hun i en avgrenset periode har bedre tid til dem.

— Vi merket det i ferien, hvor deilig det er. Da senket vi skuldrene alle sammen, og ingen ville hjem igjen. I hverdagslivet, når begge jobber, har vi ulvetimen. Vi voksne kommer hjem og er slitne og trøtte, vi skal spise og kanskje organisere ettermiddagen. Det er nesten alltid noen som skal på noe. Når vi ved middagsbordet spør ungene hvordan de har hatt det, svarer de bare fint. I ferien, og når vi har god tid, får vi historiene om hva de har opplevd.

— Og i bilen, sier pappa Kjetil.

— Da prater de. Du kommer de lange tiradene.

Både mor og far er psykologer, på hver sin arbeidsplass. Selv om mange brikker skal falle på plass i hverdagslivet, er de opptatt av at barna ikke skal tilbringe for mye tid på SFO og i barnehagen. De skal ikke være den siste som blir hentet. Og etter klokka 16 sørger de i hvert fall for at den ene er hjemme.

— Det er viktig at vi er tilgjengelige. Og vi snakker ikke om at vi har mye gjøre - vi passer på å ikke si at vi har det travelt.