– Vi har fått brødmoter som rommer alt fra focaccia til speltbrød, pita og nøttebrød. Men samtidig står den norske matpakken utrolig sterkt. Ingen tviler på at norsk skoleungdom fortsatt setter pris på sin hjemmesmurte skolematpakke, sier SIFO-forsker Annechen Bahr Bugge til Nationen.

Rapporten viser at sju av ti skoleelever i ungdomsskolen har med seg skolemat hjemmefra. For de aller fleste innebærer dette matpakke, gjerne laget av mor.

– De unge liker tydeligvis fortsatt mat med en smak som er laget av mamma, sier Bahr Bugge.

Sunt?

Hun tror spisemønsteret vil holde seg i lang tid framover, selv om varme måltider kan komme inn i norsk skole.

Men sunne matpakker til tross, de unge har også sine usunne matvaner. Ingen spiser mer ute enn nettopp ungdom. De unge er storforbrukere av mat fra hurtigmatrestauranter, bensinstasjoner og storkiosker.

– Ungdom spiser også mye mer pølser og hamburgere enn voksne, sier Bahr Bugge.

Hun mener samtidig at de unge er klar over sine matvarer og ønsker sunnere og rimeligere mat.

Bahr Bugge tror at både ungdom og andre forbrukere vil stille større krav til fersk, sunn og frisk mat i framtiden.

  • Matpakke eller ikke? Diskutèr her!