NINA SKRÅMESTØ NESHEIM

— Barna stiller spørsmål hele tiden. De er utrolig nysgjerrige, sier Hege Tønnessen som er i Grim kirke åpne barnehage sammen med Jonas (3 1/2) og Tobias (8 mnd). I tillegg har hun Thea (5) som ikke er med i dag.

— Jeg merker at de blir mer og mer opptatt av å finne ut hvordan ting henger sammen. Jonas er veldig opptatt av kroppen og hvordan den fungerer Han lurer blant annet på hvordan det hadde vært hvis han hadde hatt ett øye på hver finger og hvis kroppen hadde vært et pølsebrød, forteller trebarnsmoren.

Mange spørsmål

Hun bruker mye tid på å snakke med barna om det de er opptatt av.

— Det er spørsmål hele tiden. Vi prøver å svare så godt vi kan, men det er ikke alltid like lett, innrømmer Tønnesen.

— Vi leser mye bøker sammen med barna, både kristne bøker og andre. Det er en fin innfallsvinkel for samtale, sier hun.

Sabrina Albert bruker også mye tid hver dag på å besvare store og små spørsmål fra barna.

— Jeg prøver å finne ut hva de tror selv, sier Sabrina Albert, mamma til Sunniva (2), August (41/2) og Pandora (13).

August har en klar oppfatning av hva urettferdighet er:

— Hvis noen ødelegger noe som er noen andre sitt, er det urettferdig. Og hvis noen ikke ber vennene sine i bursdag er det veldig urettferdig, sier han.

Lytter til barna

Anne Solbjørg Tufteland, førskolelærer og ansvarlig for åpen barnehage i Grim kirke er opptatt av at barna blir tatt på alvor.

— Jeg tror barn trenger ro for å undre seg, og de trenger voksne som tar seg tid til dem og hører på dem. Det kan være lurt å stille spørsmål tilbake for å sjekke om en har oppfattet barnet riktig, sier Tufteland.

De eksistensielle spørsmålene dukker ofte opp i forbindelse med at barna har opplevd noe som de ønsker å prate om.

— Barna har mange spørsmål om døden når det har vært situasjoner der noen har opplevd et dødsfall i familien. Vi prater om det de er opptatt av og prøver å finne bøker som handler om tema. Av og til kan de stille helt andre spørsmål enn det de egentlig vil ha svar på og da er det godt å ha god tid, sier hun.

NYSKJERRIG: Jonas (3 1/2) (i midten av bildet lurer på hvordan det meste henger sammen. Han er sammen med mamma Hege Tønnesen i Grim kirke åpne barnehage. FOTO: ARILD JAKOBSEN