Med Lucia-sangen og lussekatter medbrakt av barn på Løren skole i Oslo, fikk statsminister Jens Stoltenberg (Ap) onsdag besøk på sitt kontor og overbrakt nesten 1.000 ønsker fra barn over hele landet.

Ønskene er blitt samlet i en bok, og barneombud Reidar Hjermann sier at et gjennomgående ønske fra barna er at leksene må gjøres på skolen.

– Barna synes det er urettferdig at voksne har fri fra jobben når de kommer hjem mens de selv må gjøre lekser når de kommer fra skolen, sa Hjermann før han overleverte et eksemplar av boka til statsministeren.

Samme hjelp Stoltenberg sa han synes det er fint at ungene ikke bare ønsker seg mer lommepenger og godterier, og han lovet at regjeringen skal arbeide for å oppfylle barnas ønsker om mer frukt og grønnsaker, mer gym og mer tid til å gjøre leksene på skolen.

– Jeg mener det er bra at dere gjør leksene på skolen. Noen får mye leksehjelp hjemme mens andre får lite. Hvis leksene gjøres på skolen, får alle den samme hjelpen, sa Stoltenberg. Samtidig påpekte han at han har litt lekser å gjøre han også.

Kvikt spørsmål – Men du går ikke hjem og gjør dem, sa en av elevene fra Løren skole.

– Jo, jeg gjør litt lekser hjemme, som å snakke med folk på telefonen, svarte Stoltenberg på det kvikke spørsmålet.

De nesten 1.000 ønskene er resultat av en kampanje av Barneombudet i høst i forbindelse ombudets 25-års jubileum.

På melkekartonger fra Tine ble barna oppfordret til å si hva de mener om saker og ting – på Barneombudets nettsider. Det er disse meningene eller ønskene som nå er samlet i ei bok, som altså statsministeren fikk et eksemplar av på sitt kontor onsdag.

Falch, Knut