Umar Mir (15) ble overlykkelig da det første brevet dukket opp i postkassen.

— Oi, jeg har vunnet!, fortalte Umar til moren.

Barneombudet: Barn mindre lettlurte enn voksne

— Jeg måtte bare helle kaldt vann i blodet på ham. Jeg fortalte ham at det er bare tull og lureri, at han ikke må svare på noe, forteller Kjersti Mir.

Som BT skrev lørdag, blir stadig flere nordmenn lurt trill rundt av de såkalte Nigeria-brevene.

Kjersti Mir reagerer sterkt på at også mindreårige blir forsøkt svindlet, og råder andre foreldrene til å følge nøye med på hva som kommer i posten.

- Barn kan la seg lure

— Mange barn får bankkort når de er 13 år. De kan lese engelsk og tror at de har vunnet store beløp. Barn kan lett fylle ut skjemaet med bank- og personopplysninger selv, sier Kjersti Mir. Hun frykter at barn lar seg lure uten at foreldrene vet om det.

Familien Mir er blitt bombardert med Nigeria-brev. Mor har fått ett brev, far to og sønnen Umar så mye som tre brev, det siste nå i sommer.

Da lød premien på hele ti millioner euro. Det «eneste» Umar måtte gjøre var å oppgi bankkortnummer og en rekke andre personopplysninger.

Familien var oppmerksom på bedrageriforsøkene, og søkte etter selskapene på internett. Dermed ble svindelen avslørt.

- Søker på nettet

Mir er ikke i tvil om hvordan bedragerne har fått tilgang til sønnens adresse.

— Jeg undret meg lenge på hvor adressen kom fra, men fant svaret da sønnen min fortalte meg at mobilnummeret hans er registrert i Gule Sider på internett. Her er det en skrivefeil i adressen, og denne går igjen i brevene han har fått, sier hun.

Lotteriselskapene går langt i å fremstå som seriøse, med vellagede logoer og omfattende kontaktinformasjon.

Når BT ringer telefonnummeret i brevet, treffer vi en engelsktalende mann som ikke er særlig overbevisende.

— Hvordan er det mulig å vinne i et lotteri man ikke har deltatt i?

— Han har trolig vunnet på en flybillett, som han selv ikke husker. Det er bare å fylle ut skjemaet og fakse det til oss, så vil premien bli utbetalt.

— Må man betale noe på forhånd?

— Det tror jeg ikke, svarer den ordknappe mannen i selskapet International Lotto Commission.

- Følg med

Forbrukerombudet har ikke mottatt henvendelser som gjelder barn, og tror utsendelsen er tilfeldig.

— Svindlerne ønsker nok helst å treffe voksne med midler. Jeg tror det vanskelig lar seg gjøre for mindreårige å betale på egen hånd, det dreier seg ofte om 6000-7000 kroner. Bankene vil nok reagere dersom en mindreårige prøver å overføre slike summer til Nigeria, sier Frode Elton Haug, fungerende forbrukerombud.

Han ber likevel foreldre om å følge med.

— Svindlerne søker ofte på Gule sider og henter ut tilfeldige navn. Også mindreårige med mobiltelefon vil være registrert her, sier Haug.

ADVARER: ¿ Det er skummelt at barn blir tilsendt slike brev, sier Kjersti Mir. Nå ber hun andre foreldre være oppmerksomme på svindelforsøkene.
HELGE HANSEN