Et såkalt dokument 8-forslag, som går ut på å forandre barneloven slik at menn ikke lenger kan nektes at det blir tatt blodprøve av barn som de er usikre på om er deres, er oversendt familieminister Laila Dåvøy fra familiekomiteen på Stortinget.

— Vi ringes ned av barn og ungdom som ber om DNA-test, forteller Sverre Hugo Rokstad i firmaet DNA-test Norge.

— Det er ganske rystende å oppleve det jeg har gjort på den korte tiden. De mange henvendelsene jeg får fra barn må være en gedigen tankevekker for barne- og familieminister Laila Dåvøy sier Rokstad til Bergens Tidende.

DNA-tilbud på nett

Han opprettet firmaet 6. november i fjor, og gikk ut med tilbudet på nettet. Rokstad hadde ventet at mange menn ba om hjelp. Nå er farskap-testingen i gang i Norge.

— De første resultatene er kommet, uten at jeg har tilgang til informasjonen. Dette er jo ytterst private saker, sier Rokstad.

Han tror opplysningene om at så mange barn og unge har vært i kontakt vil bli lagt merke til i det politiske miljøet. Barneloven gir moren rett til å nekte DNA-test av et barn. Derfor kjenner bare moren til hvem faren er i slike saker. Begrunnelsen for DNA-nekt er, ifølge barneloven, at det er til barnets beste ikke å få avslørt at barnet eventuelt bor sammen med «feil» far.

«Til barnets beste»

Rokstad selv har i 18 år forsøkt å finne ut om han er biologisk far til en jente. Moren har nektet DNA-prøve, med loven i sin hånd.

— Argumentene i barneloven, at det er til barnets beste at moren kan nekte DNA-test, er blitt grundig knust. Her strømmer det på med henvendelser fra barn. De lurer på akkurat det samme som jeg og tusenvis andre menn; hva navnet på biologisk far er sier Rokstad.