— Vi fikk mindre tid til hverandre og alt må planlegges bedre. Det er nok den største forskjellen fra før og etter Benjamin (2,5) kom, sier Roselinn Fjellanger (21). Hun har sønnen sammen med samboeren Klas Lindgren (33)

Karriere

BT møter paret i akebakken på Meyermarken i Sandviken. Lille Benjamin er mest opptatt av å farte rundt med akebrettet.

Selv om det å få barn har ført til mindre tid til hverandre, føler ikke paret at livet og forholdet er blitt noe dårligere.

  • Man føler at man lever et meningsfylt liv. Å få barn er noe av det viktigste man kan oppleve i livet, sier Roselinn

Paret føler også at de begge har fått leve omtrent som før, rent karrieremessig.

  • Vi driver begge et treningsstudio. Selv føler jeg at jeg er blitt mer effektiv etter at jeg fikk barn, sier Klas.

Samme tendens i Norge

Selv om ettbarnsparet Lindgren og Fjellanger synes livet smiler til dem, viser mer enn 25 separate studier i USA at kvaliteten på ekteskap og parforhold ofte stuper når par får barn. Det viser forskningsresultater som nylig er offentliggjort i The New York Times.

Samlivsforsker og universitetsprofessor Frode Thuen og stipendiat Øystein Mortensen ved Universitetet i Bergen er i ferd med å gjennomføre en omfattende studie på samme tema.

  • Resultatene fra USA er ikke overraskende. Vi ser akkurat de samme tendensene i Norge, sier Frode Thuen.

Han presiserer at undersøkelsen ikke er ferdig. Den vil bli publisert til våren en gang. Derfor kan han ikke si noe om sluttresultatene. Men han kan bekrefte at forholdene ikke ser ut til å være stort annerledes i Norge enn i USA.

Den norske studien er den største som noen gang er gjennomført her i landet, flere hundre tusen foreldre er spurt ut om sine reaksjoner på det å få barn og hvordan det har påvirket parforholdet.

Starter tidlig

USA-studiene viser at sprekken i forholdet gjerne oppstår allerede i forbindelse med planleggingen av å få barn.

I mange tilfeller er begge foreldre i utgangspunktet ambivalente i forhold til å få barn. Det starter gjerne med uenighet om hva som er det rette tidspunkt, og hvem som skal ofre mest i forhold til jobb og karriere når barnet er født.

Gnisningene blir ofte forverret når barnet er født og opptar foreldrens tid slik at det blir få stunder igjen til å dyrke parforholdet. Hobbyer og fritidsaktiviteter kuttes først, dernest ofres samvær med venner. Det siste som ryker er tiden som trengs til å dyrke parforholdet. Ofte ender det opp med at paret går inn i tradisjonelle roller. Det vil si at mor trapper ned på jobben eller slutter helt, mens far er henvist til å jobbe mer.

Like lykkelige

To forskere ved Berkley-universitetet i California, Philip and Carolyn Cowan, har imidlertid funnet ut at det stiller seg annerledes for par som har planlagt å få barn sammen og er enige om dette. Sannsynligheten er høy for at par som begge ønsker eller planlegger dette sammen er like lykkelige og kanskje enda lykkeligere etter at barna er kommet til verden - i motsetning til parene som har et ambivalent forhold til det å få barn, krangler om dette eller blir foreldre uten å ha planlagt det.

Barna stjeler tiden

Dagens foreldre tilbringer mye mer tid sammen med sine barn enn deres foreldre og besteforeldre gjorde. Gifte mødre i år 2000 brukte 20 prosent mer tid sammen med sine barn enn det som var tilfelle i 1965. Tendensen er enda tydeligere for fedre. Dagens pappaer bruker mer enn dobbelt så lang tid på sine barn som for 40 år siden.

Hvordan påvirker barn parforholdet? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet.

Paul S. Amundsen