En rekke politikere, med statsminister Jens Stoltenberg i spissen, anbefaler kunder som er misfornøyd med renten på boliglånet om å skifte bank. Men det viser seg å være mer enn vanskelig for dem som er hardest presset.

En ringerunde BT har gjort, viser at de fleste banker ikke vil ha nye kunder med lån over 75-80 prosent av boligverdien. I tillegg har de skjerpet kravene til betalingsevne, det vil si hvor mye du kan låne i forhold til det du tjener.

— Pengemarked fungerer ikke

— For dem som har kjøpt bolig de siste par årene og lånt til pipen, er rådet om å skifte bank i prinsippet ikke noe verdt, sier banksjef Oddvar Rettedal i SpareBank 1 SR-Bank.

— Hvorfor?

— Fordi det i dag i praksis er slutt på fullfinansiering. Både hos oss og i andre banker går grensen nå ved 75 prosent av boligens verdi. Lån utover det er strengt rasjonert.

Rettedal sier at rådet om å skifte bank krever et fungerende pengemarked.

— Det har vi ikke i dag. Vi må «funde» de pengene vi skal låne ut. Inntil 75 prosent av verdien kan vi trekke på gullkortet til Kristin Halvorsen. Men utover det er pengemarkedet ganske tørt, sier han.

Banksjef Per Ivar Thorsen ved Fjaler Sparebanks bergensavdeling sier at statsministeren har - godt hjulpet av mediene - skapt urealistiske forventninger hos folk om hva de kan oppnå ved å bytte bank.

— Det er nok lenge siden Kristin Halvorsen var førstegangsetablerer med 100 prosent finansiering, for å side et sånn, sier han.

Tre av fire vil slite

I Sparebanken Vest og Fana Sparebank er nå 80 prosent av boligverdien øvre grense for å få lån. I Nordea får man bare unntaksvis lån over 80 prosent.

Bankenes nye sikkerhetskrav betyr at rundt tre av fire som tok opp boliglån i fjor, skal slite med å bytte bank. For en undersøkelse Kredittilsynet gjorde i fjor, viser at 64 prosent av nye boliglån i 2007 var over 80 prosent av boligverdien.

Siden oktober i fjor har boligprisene her i landet gått ned med 7,4 prosent. For enkelte typer boliger, som leiligheter i Bergen sentrum, har prisen gått ned med 10 prosent. Og når verdien på boligen går ned, går boliglånsprosenten opp. Det vil si at hvis du lånte 75 prosent av boligverdien for et år siden, utgjør lånet nå over 80 prosent av boligverdien - med mindre du har betalt kraftig ned på lånet.

Krever ny takst

For bankene nøyer seg selvsagt ikke med din gamle takst når du bytter bank. Alle bankene vi har snakket med krever en takst som ikke er eldre enn seks måneder. I tillegg går flere inn og vurderer prisfallet hvis taksten er flere måneder gammel. Sparebanken Vest bruker for eksempel søkemotoren Eiendomsverdi, som gir ferske prisdata for nylig omsatte boliger i samme strøk.

Alle bankene har merket pågang fra folk som ønsker å flytte lånet, etter blant annet Jens Stoltenbergs uttalelse.

En undersøkelse som Dagbladet gjorde nylig, viser at bankene foreløpig ikke endrer vilkårene for eksisterende kunder, når prisfall gjør sikkerheten for lånet dårligere. Det gjør det også gunstigere for mange å la lånet bli hvor det er.

Har du vurdert å bytte bank? Si din mening i kommentarfeltet!

«UREALISTISKE FORVENTNINGER»: Statsministeren har - godt hjulpet av mediene - skapt urealistiske forventninger hos folk om hva de kan oppnå ved å bytte bank, sier banksjef Per Ivar Thorsen ved Fjaler Sparebanks bergensavdeling.
Bergens Tidende