Tiltalen er tatt ut av Statsadvokaten i Agder etter ordre fra Riksadvokaten.

Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen er tiltalt for overlagt drap eller medvirkning til overlagt drap på Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8). Det går ikke fram av tiltalen hvem av de to tiltalte som skal ha drept hvem.

— Tiltalen er formulert slik at den dekker opp begge to, sier førstestatsadvokat Edward Dahl ved Agder statsadvokatembeter til NTB.

Av tiltalen går det fram at de to mennene skal ha drept jentene i Baneheia mellom klokken 19 og 20 fredag 19. mai i fjor for å skjule eller unndra seg straff for å ha voldtatt jentene. Jentene ble drept ved at de fikk halspulsåren skåret over med kniv, går det fram av tiltalen.

Viggo Kristiansen er i tillegg tiltalt for voldtekt og utuktig omgang med ei jente under ti år, utuktig omgang med en gutt under ti år, og for å ha skremt og plaget en kvinne i forbindelse med at han kikket på henne.

-Ikke uventet - Tiltalen er stort sett i tråd med politiets siktelse og kommer ikke som noen overraskelse, sier Jan Helge Andersens forsvarer, advokat Ben Fegran, til NTB.

Nå starter forsvarerne forberedelsene til hovedforhandlingen som begynner i Kristiansand byrett 23. april. Fegran tror ikke det vil ta lang tid før den samlede vitnelisten vil være klar. Men når den kommer, avhenger blant annet av når statsadvokaten kommer med sin liste.

På grunn av grusomhetene i saken har bistandsadvokatene varslet at de vil be om at deler av saken blir behandlet bak lukkede dører av hensyn til drapsofrenes ettermæle.

Truet De to jentene forsvant etter en badetur 19. mai i fjor. To dager senere ble de funnet voldtatt og drept ved tjernet 2. stampe i Baneheia i Kristiansand. Drapene rystet hele nasjonen.

Viggo Kristiansen har hele tiden nektet for at han har noe med drapene å gjøre til tross for at spanske rettsmedisinere har funnet sæd fra begge mennene på småjentenes klær.

Jan Helge Andersen har erkjent at han drepte den yngste jenta. Han har også erkjent en viss grad av sexovergrep mot den ene av de to. 20-åringen skal ha forklart at han ble truet med kniv av sin medtiltalte kamerat til å begå både seksuelt overgrep og drap.

Strafferettslig tilregnelige De sakkyndige har konkludert med at både Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen er strafferettslig tilregnelige og at de ikke var sinnssyke, bevisstløse eller led av en forbigående sterk nedsettelse av bevisstheten da drapene ble begått.

Foreldrene til de to drepte jentene har gjennom sine bistandsadvokater fremmet et krav på 300.000 i erstatning til hver av foreldrene. Beløpet er ment som en kompensasjon for belastningen de fire foreldrene har vært igjennom Totalt kan de to tiltalte altså risikere å måtte betale 1,2 millioner kroner i oppreisning.NTB