Samtidig forbereder Widerøe et erstatningskrav i millionklassen etter

andre ballongfarere skapte store problemer for flytrafikken til selskapet på Helgeland. I alt 13 avganger måtte innstilles på grunn av ballongene som skapte hindringer i luftrommet.

Ballongfarerne er på vei fra Belgia til Nordkapp i forbindelse med konkurransen Gordon Bennett Race 2006. Starten gikk i Waasmunster i Belgia lørdag, men ikke alt gikk som planlagt.

Mandag morgen fikk en av ballongene problemer med oppdriften. Og litt før klokken 09.00 tok de kontakt med Hovedredningssentralen.

Tom for gass

– De befinner seg 200 kilometer nordvest for Hitra, og de regner med å gå tom for gass om en times tid. Alt tyder på at de kommer til å falle ned i havet, sa vakthavende redningsleder Nils-Ole Sunde ved Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) til NTB klokken 11 mandag.

Men klokken 15.30 var faren over. Ved hjelp av et lavtrykk som kom som bestilt, fikk ballongen et løft og fôr i høy hastighet inn mot land.

– De er nå oppe i 6.000 fot, og det ser ut til at dette har gått veldig bra, sier redningsleder Sølve Tanke Hovden til NTB klokken 15.30.

Fly på bakken

Samtidig skapte to andre ballonger store problemer for Widerøes Flyveselskap som i en periode måtte innstille alle flyavganger på Helgeland.

– Vi fikk beskjed fra flykontrollen i Bodø om at de hadde mistet oversikten over hvor to av seks luftballonger befant seg, og vi ble derfor nødt til å sette alle fly på Helgeland på bakken, sier informasjonskonsulent Siw Sandwik til NTB.

Klokken 17.15 fikk kontrollsentralen igjen oversikt over hvor luftballongene befant seg, og flyene kunne igjen gå som normalt.

– Flyene vil nå som normalt, men ett av flyene vil være rundt to timer forsinket, sier Sandwik til NTB mandag ettermiddag.

Krever erstatning

Men selv om ballongene skaper mye oppmerksomhet på sin vei oppover mot Nordkapp, er ikke alle like begeistret.

– Dette skal bli dyrt for dem, sier informasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe til NTB.

Etter at selskapet ble nødt til å innstille de 13 flyavgangene, planlegger de et erstatningskrav mot arrangørene av ballongkonkurransen. Ifølge Kongestein kan det bli snakk om å kreve millioner, men størrelsen på kravet er foreløpig ikke bestemt.