Direktør Kristian Fossheim ved Snøgg Industrier, som produserer penselen, sier at det ikke har vært krav om steril produksjon av penslene.

Jobber hjemme

— De fire-fem som jobber med dette, får med seg pinner og skumgummi hjem, og får opplæring om hygiene og ting og tang. Deretter sitter de og limer. Det er ikke sterilt, men det har det ikke vært behov for, sier Fossheim til Fædrelandsvennen.

­Foreløpig er 78 pasienter ved ni sykehus over hele landet smittet, og flere kan ha dødd av smitten.

Munnpenselen ble i går fjernet fra landets sykehus og Snøgg industrier trakk produktet tilbake med øyeblikkelig virkning.

— Dette er ikke medisinsk utstyr. Det er mer å sammenligne med en tannbørste og andre ting man putter i munnen, for eksempel gulrøtter, sier Fossheim.

- Holder ikke

Fylkeslege Kristian Hagestad i Vest-Agder sier til NRK at sammenligningen med tannbørster og gulrøtter ikke uten videre holder. Han understreker at det spesielle med tannpenslene er at de ofte brukes av pasienter med dårlig allmenntilstand.

Pseudomonas-bakterien utgjør vanligvis ikke noe helsemessig problem for friske personer, inkludert helsepersonell, men kan gi alvorlig infeksjonssykdom hos alvorlig svekkede pasienter.

(NTB)