I alt 15 ulovlige produkter, alle beregnet på salg til småbarn, er avslørt i butikker i flere EU-land i sommer. Sjansene for at noen av disse småbarnbarnproduktene nå også er kommet i handelen i Norge er derfor til stede ifølge Statens forureningstilsyn (SFT).

Oppfordring til foreldre

— Norge har på grunn av EØS samme regelverket som EU-landene.Vi går derfor ut med en sterk oppfordring til foreldre om å sjekke hvilke type småbarnprodukter de har kjøpt, sier overingeniør Morten Helle i SFT til Bergens Tidende.

— Vi er avhengig av publikums hjelp for å kunne spore disse produktene i Norge og eventuelt få trukket dem tilbake fra butikkhyllene, sier han.

Farlige produkter

SFT får opplysninger om mulige farlige produkter fra andre europeiske land via EU, såkalte Rapex-meldinger. Meldingen om 15 produkter som ikke er i samsvar med EU/EØS-regelverket kom til SFT i slutten av august. Nå går SFT ut med advarslene.

— Vi har en forskrift om forbud mot stoffet ftalater i leker og småbarnprodukter til barn under tre år, sier Helle.

Bakterier, bly og ftalater

Av de 15 småbarnlekene i Rapex-advarselen inneholdt 10 av dem ftalater, tre avga bly og ett produkt avga bakterier. Det femtende produktet var ulovlig på grunn av "diverse forhold".

Ifølge produktregisteret er ftalater forbudt i småbarnleker fordi stoffet kan skade forplantningsevnen.

SFT advarer mot følgende ulovlige småbarnprodukter og -leker:

Innhold av ftalater: * Babydukken Berchet. * Spedbarndukken My Little Lovelies. * Elefantrangle av tekstil med plastdeler. * Korsformet tekstilrangle med plastdeler. * Paddington-smekke * Badeleken Donald. * Moroartikkel med tanngard Vassa Tenner. * Gripeterning Witty Sounds. * Ball Wiggly Giggly. * Tekstilbåt med stable-ringer og plastdeler.

Innhold av bly: * Puslespill med påfugl. * Puslespill med serie av ville dyr. * Friksjonsbil Luxury Sedan.

Innhold av bakterier: * Biteringer med vannfylte «smultringer».

Diverse ulovlige stoffer: * Spilledåse Baby`s Dream.

FORBUDT: Disse vannfylte «smultringene» avgir bakterier.