Økokrim har tiltalt tre personer, deriblant avdøde Ole Christian Bachs tidligere samboer, for bedrageri i forbindelse med låneopptak. I tillegg er en fjerde person tiltalt for medvirkning.

Bachs tidligere samboer tok ifølge tiltalen opp to lån på henholdsvis 3 og 5 millioner kroner, med påstått sikkerhet i fast eiendom.

– Tiltalepunktet om hvitvasking har en strafferamme på inntil 2 år, mens tiltalen om grovt uaktsomt bedrageri kan straffes med inntil seks års fengsel, sier førstestatsadvokat Elisabeth Roscher til NTB.

Pantepapirene den 34 år gamle kvinnen benyttet skal ha vært forfalsket, og i tillegg brukt til flere andre lån. Hun er i tillegg tiltalt for hvitvasking av to beløp til en samlet verdi av 8.750.000 kroner.

Langvarig jobb

Økokrim har jobbet med saken helt siden oktober 2004. Mye av etterforskningen har skjedd i utlandet. Men da Ole Christian Bach endte sitt liv sist sommer, kunne politiet konsentrere seg om de øvrige impliserte som Økokrim nå har tiltalt i saken.

– Saken vil neppe kunne komme opp for Oslo tingrett før til høsten, sier Roscher til NTB.

12 års strafferamme

Også Bachs økonomiske rådgiver er sammen med en tidligere forretningspartner tiltalt for grovt bedrageri, henholdsvis på 10 millioner kroner og 1 million euro.

Strafferammen er 12 år for de lovbrudd rådgiveren tiltales for, ifølge Roscher.

Den fjerde personen som er tiltalt i saken er en nær venn av Bach. Han er tiltalt for ulike typer av medvirkning i forbindelse med finansmannens flukt fra politiet i tiden før han døde.

Jaget

Ole Christian Bach tok sitt eget liv i juli i fjor før politiet rakk å pågripe ham. To sivile politibiler fulgte etter den etterlyste finansmannen da han ble gjenkjent i en butikk på Ekerö i Sverige 11. juli.

Da en av politibilene kjørte forbi Bach og forsøkte å stanse ham, kjørte Bach ned i grøfta hvor han krasjet med et tre. Bilen kom opp på veien igjen, og der ble Bachs bil påkjørt av den andre politibilen.

Da politimennene kom fram til Bachs bil for å pågripe ham, lå han livløs i bilen med et avfyrt våpen ved siden av seg.