Politiet ba om fire ukers varetekt på grunn av faren for ødeleggelse av bevis og av hensyn til den videre etterforskningen av saken. Men i tingretten sa politiadvokat Svein Olav Kristiansen i Oslo politidistrikt at han ikke kunne se bort fra at den resterende etterforskningen kunne ta kortere tid.

Langemyhrs forsvarer, advokat Petar Seculic, sa at Langemyhr har hatt god tid til å forspille bevis dersom han ønsket det, etter at politiet aksjonerte og gjorde beslag i hjemmet hans sist torsdag. Langemyhr kom først i politiets varetekt natt til mandag etter at han hadde vært i utlandet på ferie.

Selv om Langemyhr har en reell mulighet til å forspille bevis ved å påvirke andres politiforklaringer og samordne egne forklaringer med andre involverte i saken, er det ikke mange bevis igjen å forspille, går det fram av tingrettens kjennelse.

17 millioners bedrageri

Langemyhr er siktet for bedrageri mot Oslo kommune for 17 millioner kroner ved å overfakturere byggearbeider utført for kommunen.

I sin forklaring i retten sa Langemyhr at revisorrapporten som politiet bygger sin siktelse på, ikke har tatt med alle forholdene ved byggearbeidet. Det er ikke skjedd noe ulovlig, men det har vært uenighet med kommunen om noen hundre arbeidstimer, forklarte han.

Mens Langemyhr sier saken gjelder uenighet om noen hundre timers arbeid, mener politiet at det dreier seg flere titusentall timer for mye. Og politiet bygger da på en rapport fra Price Waterhouse Coopers (PWC).

Uforklarlig sprik

Mens det byggtekniske firmaet Opak har anslått byggearbeidene til å ta 12.000 timer, mener PWC og politiet at det er fakturert for 57.000 timer.

– Det er uforklarlig sprik mellom anslaget til Opak og de 57.000 timene, heter det i tingrettens kjennelse.

Politiet mener at Langemyhr og hans firma har fått polske anleggsarbeidere til å utføre unødvendig arbeid på Økern sykehjem for å kunne skriver timer og overfakturere byggearbeidet.

– Polske arbeidere sier at de ble bedt om å somle bort timer for å kunne øke timetallet, forklarte politiadvokat Kristiansen i Oslo tingrett.

Tre andre i varetekt

Fra før er tre ansatte i Langemyhrs firma varetektsfengslet, siktet for medvirkning til bedrageri mot Oslo kommune. De tre er varetektsfengslet med brev— og besøksforbud og forbud mot aviser og kringkasting. Det samme gjelder for Langemyhr i det to ukene retten mener han bør tilbringe i varetekt.

For to av de ansatte gjelder varetekten i én uke og for én ansatt i to uker. En fjerde ansatt, som politiet ønsket å varetektsfengsle, ble løslatt av tingretten.

Langemyhrs forsvarer, Petar Seculic, sier til NTB at han i løpet av torsdag vil vurdere om han skal anke kjennelsen i Oslo tingrett.

OSLO TINGRETT: Byggmester Harald Langemyhrs forsvarer, Petar Sekulic (t.h.), i samtale med advokat John S.Gulbrandsen før fengslingsmøtet for Langemyhr i Oslo tingrett.
Åserud, Lise
Anne Charlotte Schjøll