– Støre, hjelp oss! Støre, hjelp oss!

Stemningen var høylytt og engasjert, men ellers fredelig. Arrangørene hadde ingen planer om å ta turen til den srilankiske ambassaden. De rettet i stedet krav til norske myndigheter om å gjøre mer.

Les også: Tamiler til tigerstaden

– Den srilankiske regjeringen ønsker ikke en fredelig løsning. Erfaring tilsier at det ikke er noen vits i å be om noe fra dem, sier nestleder Rooban Sivarajah i Norsk Tamilsk Forum til NTB.

Stemningen var en annen 6. april da de tamilske demonstrantene brøt seg inn i Sri Lankas ambassade i Oslo.

– Vi tar avstand fra slike handlinger. Vi oppfordrer alle som demonstrer til å holde seg innenfor norsk lov. Markeringen skal ikke gå ut over sivilbefolkningen, sier Sivarajah.

– Hjelp oss!

Noen av demonstrantene ropte på hjelp fra den norske utenriksministeren Jonas Gahr Støre. Andre ropte taktfaste kamprop om selvstyre og egen stat. Noen holdt plakater med krav om umiddelbar våpenhvile, atter andre viste fram bilder av ofre for krigshandlinger.

De norske tamilene fikk støtte fra tilreisende tamiler fra både Danmark og Sverige under fredagens markering.

– Situasjonen på Sri Lanka er blitt verre. Den humanitære situasjon er den verste i verden. Tamilene utsettes for folkemord. Det haster med at det internasjonale samfunnet griper inn, sier Sivarajah.

Demonstrantene startet marsjen i Frognerparken. Opptoget stoppet ved Utenriksdepartementet for å overlevere en appell, som ble mottatt av spesialutsendingen til Sri Lanka, John Hanssen-Bauer. Deretter gikk toget videre mot Stortinget for å levere samme appell der.

– Nyttige innspill

John Hanssen-Bauer mener demonstrantene kom med nyttige innspill til Utenriksdepartementet.

– Vi mottok appellen og hadde en diskusjon med representantene. De uttrykte sin frustrasjon og sorg over det som skjer på Sri Lanka og la fram krav til oss om å gjøre mer. Det er nyttig for oss å høre deres synspunkter, og viktig for oss å få forklart dem hva Norge faktisk gjør for å finne en løsning på konflikten, sier Hanssen-Bauer til NTB.

Han roste tamilene for en fredelig demonstrasjon.

Scanpix
Scanpix
Scanpix