Finansdepartementet avviser fullstendig at regjeringen vurderer å stoppe taxfree-salg på flyplasser, om bord i fly og på utenlandsferjer.

— Regjeringen vurderer ikke å stoppe taxfree-salg. Dette ligger ikke inne som en del av arbeidet med statsbudsjettet for 2011, sier kommunikasjonssjef Runar Malkenes i Finansdepartementet til NTB.

Han avviser kategorisk at regjeringen har planer om å fjerne taxfree-salget, og legger dermed saken død.

Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) siterte sent fredag kveld regjeringskilder på at finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) vurderer å fjerne taxfree-salget . På denne måten skulle regjeringen tjene over 3 milliarder kroner mer i avgifter på tobakk og alkohol, penger som kommer godt med når regjeringen skal redusere bruken av oljepenger.

Motstand

Ifølge ANB er det motstand både i Ap og i Senterpartiet mot å fjerne taxfree-ordningen.

Taxfree-ordningen er en stor inntektskilde for Avinor, som driver landets flyplasser. Avinor bruker blant annet disse pengene til å finansiere 42 ulønnsomme flyplasser.

Heller ikke i Høyre er stemningen god for å fjerne taxfree-ordningen. Partiets avgiftspolitiske talsmann Arve Kambe oppfordrer regjeringen til å kutte kostnader fremfor å øke skatter og avgifter.

- Positivt

I SV skal det ifølge ANB ha vært mer sans for å legge ned ordningen, siden det vil gjøre det mindre lukrativt å reise med fly og ferjer.

Også rusfeltets samarbeidsorgan Actis har sansen for et slikt forslag.

— Den avgiftsfrie handelen i Norge har vokst mye fordi den har vært nesten uten politisk styring, sier generalsekretær Anne-Karin Kolstad i Actis.

EU avviklet i sin tid den interne taxfree-handelen i 2003.

— Det er et paradoks at Norge har opprettholdt taxfree, lenge etter at EU avviklet ordningen. Vi vet at det er de aller rikeste som oftest handler på taxfree, og at det sånn sett bare er en måte å skaffe avgiftsfri alkohol til de som har mest fra før. For vanlige folk er taxfree noe man handler en gang i blant, sier Kolstad.

Hun viser til alkoholens skadevirkninger, og mener et forslag om å fjerne taxfreesalget vil føre til redusert alkoholforbruk.