Det var det russiske nyhetsbyrået Interfax som natt til lørdag meldte at russiske veterinærmyndigheter bare hadde godkjent import fra sju norske mottaksanlegg for sild og makrell, noe som ville innebære at 35 anlegg ikke ville få lov til å importere fisk til Russland fra og med 1. desember.

Opplysningen skapte full forvirring både hos Fiskeri— og kystdepartementet og Mattilsynet. Etter en sjekk sier seniorrådgiver Lena Brungot i Mattilsynet at Interfax-saken må basere seg på en misforståelse.

– Russiske inspektører ankom Norge på torsdag for å starte inspeksjonene av de norske anleggene. Inspeksjonene vil vare fram til neste fredag, og først da vil vi få vite om noen mottak ikke oppfyller de russiske kravene. Avtalen er da at et importforbud for de eventuelt underkjente anleggene vil tre i kraft 15. desember, sier Brungot til NTB.

Fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) uttalte i begynnelsen av november at hun trodde det skulle være mulig å unngå at noen mottak ville bli møtt med russiske restriksjoner.