Stockholm (NTB-TT):

— Vi avviser disse falske beskyldningene fullstendig. Journalisten burde ha kontrollert opplysningene hos oss før publiseringen, sa Iraks ambassadør i Stocholm Ahmad Bamarni på en pressekonferanse i Stockholm onsdag.

Saken ble kjent da politiet i Oslo sprengte en falsknerliga. Aftenposten skrev om saken i forrige uke. Ambassadør Bamarni sa da ifølge Aftenposten at ambassaden har utstedt pass mot falske dokumenter ettersom ambassaden ikke har hatt mulighet til å undersøke om dokumentene var ekte eller ikke.

- Stemmer ikke

— Det stemmer ikke at vi har gitt pass til ikke-irakere. Dersom terrorister kunne gjøre slikt, ville det være en katastrofe for landet vårt, sa han videre.

Ambassaden i Stockholm dekker også Norge og Danmark, og danske myndigheter viser nå interesse for saken. Den danske integrasjonsministeren Rikke Hvilshøj sier hun er oppmerksom på saken, men at det er en sak for politiet.

Danmark

— Det er politiet som har hovedansvaret for identitetskontrollen, og jeg er sikker på at politiet er oppmerksomme på saken og at de vil følge nøye med, sier Hvilshøj til Ritzau. Hun legger til at hun ikke har konkrete opplysninger om at det er personer som har fått asyl i Danmark etter feilaktig å ha opplyst at de er irakere.

Ifølge ambassadør Bamarni undersøker den irakiske ambassaden nøye alle som søker om pass. Hvis ambassaden ikke er 100 prosent sikker på om opplysningene om identitet skremmer, blir opplysningene sendt til Irak for bekreftelse.

Bare i januar har den irakiske ambassaden avslått flere søknader på grunn av manglende identitetsopplysninger, til tross for at ambassaden visste at søkeren var irakisk statsborger, sier Bamarni.