Aksjonen ble avsluttet ved 18.30-tiden i kveld.

De tre aksjonistene ble geleidet bort av politiet, men slapp å bli arrestert. Ifølge aksjonist Frank Hugo Storelv skal aksjonistene ikke ha fått noen radioaktiv stråling eller partikler på seg.

Aksjonistene planlegger å reise hjem i morgen.

Klarte å lenke seg fast

Choice-direktør Petter Stordalen og to andre norske aktivister forsøkte i ettermiddag å ta seg opp til broen på det britiske Sellafield-anlegget.

— Målet er å skru av en ventil og eventuelt lenke seg fast, sier Stordalen på telefon til NTB tirsdag kveld.

Like før klokken 18.00 i kveld lyktes det to av aksjonistene, Petter A. Stordalen og Frank Hugo Storelv, å lenke seg fast til en rørgate ved hjelp av kjettinger.

Politiet vil ikke forsøke å fjerne aksjonistene før folk fra BNSL, som eier anlegget, har kontrollert om det er strålingsfare i området.

- Drittsekker

— I Sellafield-saken opptrer myndighetene i Storbritannia som drittsekker. Med denne aksjonen ønsker vi å fortelle at som skjer her borte er for jævlig, sa Petter A. Stordalen til bt.no like før aksjonen startet klokken 10.

Sjefen for Choice-kjeden har lenge markert seg som engasjert motstander av Sellafield.

- Nødrett

Aksjonistene består av Stordalen, Karl-Anton Swensen fra Kystpartiet og Frank-Hugo Storelv fra Neptun Network, som har planlagt og organiserer aksjonen. De hevder det dreier seg om en "nødrettaksjon".

Aksjonistene og deres støtteapparat hadde på forhånd varslet politiet om den velregisserte aksjonen. De har plassert seg på en gangbro under rørgaten som bringer atomavfallet ut i sjøen. Her har de hengt opp bannere med "Stop Sellafield" og norske og britiske flagg.

Både atompolitistyrken og lokale politimannskaper overvåker situasjonen på nært hold. Etter det bt.no erfarer, vurderer aksjonistene å trappe opp. I så fall kan politiet komme til å pågripe aksjonistene.

Mat og soveposer

— Vi blir sittende helt til utslippene av technetium blir stanset. Dette er en ikke-voldelig aksjon. Vi flytter oss ikke før ledelsen har gitt oss forsikringer om at de vil slutte å forurense havet med technetium-99, sier Frank-Hugo Storelv, og legger til at de er utstyrt med både mat og soveposer i tilfelle aksjonen trekker ut.

Den tredje aksjonisten er Karl-Anton Swensen fra Nordland, som er vararepresentant til Stortinget for Kystpartiet. Han har tatt Sellafield-saken opp i Stortinget en rekke ganger. Han mener aksjonen lar seg forsvare.

— Statsminister Kjell Magne Bondevik har jo selv oppfordret folk til å demonstrere mot Storbritannia for å få stanset utslippene. Nå har det vært taust om denne saken en stund. Denne aksjonen kan forhåpentligvis skape økt fokus på Sellafield-utslippene, mener Swensen.

AKSJONERER: Hotellkongen Petter Stordalen (t.h.) og to andre norske aksjonister har inntatt atomgjenvinningsanlegget i Sellafield.
FOTO: CHRISTIAN ROSTOCK