OLE DAG KVAMME

Rahmat Karimi sier han er 17 år og 2 måneder. Han sier han er mindreårig, enslig asylsøker. Uten mor og far, uten noen til å ta seg av ham. Han søker beskyttelse i Norge.

Nå sitter han i stolen. Under det skarpe lyset til tannlege og hobby-rettsodontolog Leif Grusd (72) besegles skjebnen til Rahmat Karimi. Papirene skal videre og kvalitetssikres. Ja visst. Men etter lang erfaring er det liten grunn til å tro at Grusd tar feil. Det er egentlig raskt gjort.

— Han er nok noe eldre ja, hva tror du Camilla? spør joviale Grusd.

— Jeg har sluttet å tippe jeg, sier Camilla Jensen, hans tannlegesekretær.

I dag er det fem gutter - eller menn - fra Tanum som kommer til tanntesten. Alle samtykket til å la seg intervjue og avbilde.

Mange brekker seg

— Mange brekker seg når vi skal ta røntgenbilder, så det kan være vanskelig å få gode bilder. Jeg prøvde med bedøvelsesspray, men den første ble helt vill, da han kjente virkningen. Så det har jeg sluttet med, sier Leif Grusd.

Grusd har drevet praksis i St. Olavs gate i Oslo i over 40 år. Et skarpt vårlys flommer inn gjennom vinduene. Innredningen bærer preg av tidens tann. Datamaskinen har ikke kommet hit, men utstyret er det lite å si på.

Minibussen med fem enslige mindreårige fra Tanum Transitt i Bærum kommer til Grusd ved 13.30-tiden. Slik har det vært annenhver tirsdag denne våren. Han regner en halvtime på hver sjekk.

Alle fem sitter på venterommet. Ute høres larmen fra en våryr hovedstad. Inne går tannlegen gjennom dagens liste. En iraker, tre afghanere og en albaner, står det på faksen. Grusd har sett på den oppgitte fødselsdatoen, og allerede gjort seg noen tanker.

— Alle sier de er rundt 17 år og noen måneder …, så da er de nok ikke det, smiler Grusd.

Ved siden av sin ordinære praksis har han jobbet med rettsodontologi i 20 år. Han står på en liste over privatpraktiserende rettsodontologer som kan ta i et tak.

Han var med under identifiseringsarbeidet etter den russiske flystyrten på Operafjellet på Svalbard. Han var med etter Scandinavia Star- og Åsta-ulykken.

Tannlegen var selv flyktning

Skjebnen vil ha det til at flyktningen Grusd hjelper myndighetene i kontrollen med landets flyktninger.

Hans foreldre flyktet fra jødeforfølgelsene i Litauen og randstatene. De kom til Norge som barn for rundt 100 år siden. Under krigen flyktet faren til Sverige fra tyskernes forfølgelser da deportasjonene begynte i slutten av oktober 1942.

Noen uker etter flyktet moren, 12-åringen Leif Narve og søsteren på 6 år etter. De ble i Malmø til krigen var over.

I dag bor han på Snarøya i Bærum med nedbetalt villa.

Han smiler litt brydd over uttrykket «en flyktning krysser sitt spor».

— Vi burde sikkert vært snillere og latt dem bli. De er jo så hyggelige. Men på den annen side har vi ikke kapasitet til å ta imot alle, sier Grusd. 17 år?

Afghanske Rahmat Karimi legger seg smilende i stolen. Han svarer pent at han har vært i Norge i 23 dager. At foreldrene døde da han var liten gutt. At han flyktet til Iran for to år siden, og deretter til Tyrkia. Han flyktet videre til Hellas i en liten gummibåt. De siste ti månedene har han vært i Hellas, Frankrike, Italia, Tyskland, Nederland, Belgia og Danmark, sier han.

— Jeg er ikke blitt tanntestet i andre land, men det er helt greit altså, sier Rahmat. Han svarer unnvikende når jeg spør hvordan han vil reagere hvis testen viser at han er over 18 år.

— Deres engelsk er veldig dårlig. Og får de vanskelige spørsmål forstår de ofte ikke spørsmålet, smiler Leif Grusd.

De andre sitter i venterommet og kjeder seg og kikker på norske ukeblader. Nazar Bashar Quadir er iraker, og flyktet til Tyrkia. For 7000 kroner ble han smuglet i en lastebil til Norge, hvor han har vært noen uker. Han sier han er 17 år og 3 måneder.

Ali Behroz sier han er 16 år og 3 måneder. Også han har flyktet fra Afghanistan. Det samme har Asadolah Heidari, som sier han er 17 år og 2 måneder. Sistemann heter Blerim Limani, som sier han er fra Albania og er 17 år og 4 måneder.

Tydelige røntgenbilder

Leif Grusd har ingen betenkeligheter med å være myndighetenes forlengede arm i alderskontrollen.

— Jeg skulle gjerne gjort dem yngre enn de er, men røntgenbildene taler sitt tydelige språk, sier han.

Etter å ha forhørt seg litt om Rahmats bakgrunn, oppvekst og familieforhold, undersøker Grusd tennene overflatisk. Han holder frem en tannbørste, og spør om han vet hva den er til.

Han spør om de røyker.

Siden røntgenfotograferer han visdomstennene. Etter vitenskapelige metoder faller avgjørelsen.

— Jeg ser som regel omtrent hvor gamle de er med en gang. Men sikker er jeg jo ikke før bildene er ferdige. Hvordan går det Camilla?

Faktisk alder: 20 år

Camilla Jensen er utdannet omsorgsarbeider, men arbeider som tannhelsesekretær for Grusd. Hun tar på seg et stort blyforkle som går over skuldrene, mens Grusd løper fra røntgenstrålene, og ut i den lille gangen. Camilla trykker på knappen. Etter seks raske løp frem og tilbake går Camilla til fremkallingsrommet.

Snart henger bildene klare under speilet over vasken. Leif Grusd løfter røntgenbildet opp under lyset fra den runde 60-tallslampen på veggen og kikker med lupe.

— Jeg tenker jeg setter 20 jeg. 18 år er han i hvert fall ikke. Noen og tjue kanskje, men det er greit å være på den sikre siden, sier Grusd. Det var flere som fikk alderen bestemt til langt over 18 år denne dagen.

BARE 16 ÅR? Ali Behroz sier han er 16 år og 3 måneder og afghansk flyktning. Det er store sjanser for at fargeprøver av tennene og røntgenbildene sier noe helt annet. Over halvparten av unge, enslige asylsøkere lyver på alderen for å få bedre behandling i Norge. <p/>FOTO: ERIK M. SUNDT