KJETIL OLSEN

Rørleggeren fra Oslo er den eneste, i tillegg til David Toska, som ga politiet en uforbeholden tilståelse før rettssaken.

Johnny Thendrup har tidligere forklart seg i politiavhør. I ettermiddag inntar han vitneboksen i Stavanger tingrett. Derfra vil han, som den første av de tiltalte, fortelle om de dramatiske minuttene på Domkirkeplassen under dødsranet — mens Toska og flere andre ranere skjøt seg inn i NOKAS. Forutsetningen er at den tiltalte skipperen (57) blir ferdig med sin forklaring slik at Thendrup slipper til.

Thendrup er raneren som ble skutt i det høyre låret av en politimann. Dette skjedde mens Thendrup sto vakt utenfor NOKAS. Prosjektilet fra politimannens våpen gikk inn låret og ut av den venstre rumpeballen.

— Jeg var helt lammet. Jeg hadde så store smerter at jeg følte jeg var i et vakuum, skal 40-åringen ha fortalt politiet.

- Ventet lenge Stavanger tingrett vil Johnny Thendrup mest sannsynlig gjenta det han tidligere har fortalt politiet. Ifølge forsvarer Johnny Veum ser 40-åringen frem til å forklare seg for dommeren.

— Han har sittet og ventet på å komme i gang lenge nå, sier forsvarsadvokaten til Aftenposten.no.

Johnny Thendrup var til stede på Domkirkeplassen da politimannen Arne Sigve Klungland (53) ble skutt og drept. Thendrup har ikke fortalt politiet hvem som avfyrte det dødelige skuddet, til tross for at han er blitt bedt om det.

BT kjenner til at Thendrup har brukt lang tid på å vurdere dette spørsmålet fra NOKAS-etterforskerne, men har gitt politiet beskjed om at han ikke tør å fortelle det av hensyn til sin egen sikkerhet.

Advokat Veum ønsker ikke å si noe om hva Thendrup kommer til å forklare noe om skuddene mot Klunglands bil i retten.

— Jeg ønsker ikke å si noe om hva som kommer før han har forklart seg. Jeg føler at det blir feil. Men han er villig til å forklare seg, som han har gjort for politiet, sier advokaten.

— Har Thendrup fått løfte om strafferabatt dersom han forteller hvem som drepte Klungland?

— Jeg ønsker ikke å svare på det spørsmålet, sier Veum.

- Trodde jeg skulle dø Sterkt skadede Johnny Thendrup endte opp i David Toskas dekkleilighet i Stavanger sentrum etter den dramatiske flukten fra Domkirkeplassen.

Flere andre ranere skal ha søkt tilflukt i den samme leiligheten. Huseier Dan Pettersen (30), som også er tiltalt i saken, har i retten pekt ut Johnny Thendrups lillebror Thomas Thendrup og en nå avdød venn av David Toska.

I leiligheten ble Johnny Thendrup liggende på kjøkkengulvet i bare boksershortsen mens han fikk hjelp til å legge kompresser på skuddsåret.

— Jeg trodde jeg skulle dø, skal han ha fortalt i avhør.

Etter tre dager med intense smerter i Dan Pettersens leilighet hinket han ned til jernbanestasjonen i Stavanger. Derfra tok han tog til Egersund og videre til Oslo.

— Det var de verste dagene i livet mitt hittil, skal Johnny Thendrup, som fryktet koldbrann i såret, ha forklart i politiavhør.

TILTALT: Johnny Thendrup.