Dette er en årviss avisand: Etter hvert som det drar seg mot jul, skriver aviser om at det i år er stor mangel på pinnekjøtt. Knappheten er så stor at ikke alle kan regne med å få sikret seg den gode julemiddagen.

BT har ikke funnet frem til kilden for all denne desinformasjonen. Men det vi har funnet er at aviser som Bergens Tidende, BA, Aftenposten, VG, Dagbladet, Nationen og Haugesunds Avis og NTB slår alarm, år etter år — også i 2007:

Det er mangel på pinnekjøtt!

Ikke alle får kjøpt pinnekjøtt før jul!

Med respekt å melde er det ikke sant. Det har vi flere seriøse og store aktører i markedet som sannhetsvitner på:

Aldri opplevd krise

Markedssjef Nils Vangsnes i Rema 1000 region Vestlandet (62 butikker fra Bremnes i sør til Ulsteinvik i nord):

— Jeg har aldri opplevd at spådommene om pinnekjøttkrise slår til. Det blir ingen krise i år heller.

— Det gjentar seg år etter år. Avisene skriver om mangel på pinnekjøtt til jul. Det pisker opp en stemning og skaper et sug i markedet dagene etter. Men krisen inntreffer aldri, sier han.

— I alle år har vi hatt rikelig med pinnekjøtt til jul og til langt ut på nyåret. I fjor solgte de 62 butikkene i vår region i alt 175 tonn pinnekjøtt. I år har vi sikret oss en liten økning av volumet, sier Vangsnes.

Folk ble skremt

Markedssjef Terje Aspevik i Safari-kjeden (11 butikker i bergensområdet):

— Våre butikker har aldri gått tom for pinnekjøtt til jul. Jeg føler meg sikker på at Safari ikke går tom i år heller. I likhet med våre konkurrenter, leverer vi våre ordrer på pinnekjøtt om sommeren. Skremslene som sto i BA i forrige uke, førte til at kunder ble skremt og kjøpte pinnekjøtt for å være på den sikre siden. Vi for vår del har solgt fire ganger så mye av denne varen som i fjor, sier han.

Aspevik tilskriver økning i salget dels tendens til hamstring, men også at mange spiser pinnekjøtt flere ganger før jul. Slik var det ikke for noen år siden. Da var det vanlig at man spiste pinnekjøtt først på julaften.

— Aviser har sitert leverandører på at det er slaktet færre lam i år enn tidligere. Det har skapt myten om at det er mangel på lammekjøtt. Hele sannheten er at det er slaktet færre lam, men at lammene er større og tyngre i år enn vanlig. Du kan si at det er færre pinnesider, men mer pinnekjøttonnasje i år, sier Aspevik.

- Fører til hamstring

Butikkeier Hjalmar Hansen i Rema 1000 på Øyrane Torg:

— Hvert år opplever vi at aviser og radio melder om pinnekjøttkrise før jul - en krise som aldri inntrer. Slike krisemeldinger fører til hamstring dagene etter at feilinformasjonene er formidlet. Jeg kan love våre kunder at de skal få kjøpt pinnekjøtt i år også, sier Hansen.

Han forteller at han solgte 7200 kilo pinnekjøtt i fjor, og at han i år trolig vil omsette nærmere åtte tonn.

— Vi pleier alltid å sitte igjen med noe pinnekjøtt etter nyttår. Det får vi skåret opp og frosset ned til påskehandelen. Da er det mange kunder som skal ha pinnekjøtt. Det har hendt at vi ikke klarer å dekke etterspørselen til påske. Men aldri til jul, sier Hansen.

Amundsen, Paul S.
Amundsen, Paul S.