Statsministerens kontor fikk tirsdag formelt bekreftet fra Det hvite hus at Bondevik møter Bush under sitt besøk i USA i mai. Samtidig fikk regjeringen overraskende beskjed om at det planlagte Bush-besøket i Oslo ikke blir noe av.

Drøfter Irak

— I tillegg til bilaterale spørsmål, vil samtalen i Washington gi god anledning til å drøfte sentrale internasjonale spørsmål; først og fremst situasjonen i Irak og FNs rolle, de transatlantiske forbindelser, kampen mot internasjonal terrorisme og konflikten mellom israelerne og palestinerne, sier Bondevik.

Selv om Norge ikke støttet den USA-ledede krigen mot Irak, understreker Bondevik at møtet med Bush vil befeste og styrke det nære og gode samarbeidet mellom Norge og USA.

Praktiske grunner

Det planlagte Bush-besøket i Norge må avlyses "på grunn av praktiske endringer i programmet på amerikansk side", heter det i en pressemelding fra Statsministerens kontor.

Bush skal etter det NTB forstår følge en reiserute på vei til St. Petersburgs 300-årsjubileum som ikke passer med mellomlanding i Oslo.

Sparer millioner

Bushs besøk i Norge var ikke bekreftet fra amerikansk side, men både myndighetene og politiet hadde helt fram til tirsdag arbeidet ut fra at det ville bli noe av. Demonstrasjoner og omfattende sikkerhetstiltak var planlagt, og politiet vil spare flere titall millioner kroner på avlysningen.

Kjell Magne Bondevik drar på arbeidsbesøk til Washington 15.-18. mai. Han skal sammen med ektefelle Bjørg Bondevik blant annet delta i den norske 17. maifeiringen.

Før møtet med president Bush skal Bondevik også møte visepresident Dick Cheney.

(NTB)

KOMMER IKKE: George W. Bush.