Fremskrittspartiet mener hun har mistet autoritet. En statsråd som ikke har stortingsflertallets tillit, eller i det minste har fått sin autoritet sterkt svekket, er en belastning for regjeringen. Krohn Devolds tid som forsvarsminister kan derfor være i ferd med å renne ut.

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) kan gi henne en diskret beskjed om at det er best både for henne og regjeringen at hun trekker seg fra embetet. På denne måten kan skiftet skje "frivillig".

Regjeringens medlemmer har vært de samme i over ett år. Kanskje kan statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) også finne en statsråd til eller to som gjerne vil ut, slik at avgangen blir mindre vanærende for forsvarsministeren.

Viktige høringer

Førstkommende torsdag blir en avgjørende dag for Krohn Devold. Da skal hun møte Stortingets forsvarskomité i to høringer der alle problemsakene og hennes håndtering av dem vil stå på dagsordenen.

— Det skal bli spennende å se hvordan hun håndterer spørsmålene. Jeg håper hun viser autoritet og svarer klart og godt for seg Hennes opptreden i komiteen vil være avgjørende for om hun kan vinne tilbake noe av sin tapte autoritet, sier lederen i forsvarskomiteen, Marit Nybakk (Ap), til NTB.

Ifølge Nybakk kommer neppe komiteen til å stille spørsmål om hvordan hun ser på sin egen situasjon etter klasebombesaken og uttalelsene i fjernsynsprogrammet fredag kveld.

— Spørsmål som stilles i åpne høringer må være helt konkrete, sier hun. Derfor kommer spørsmålene i første rekke til å dreie seg om klasebombesaken og rapporten som komiteen har fått fra departementet om denne saken, og om kjøpet av nye kampfly.

Krohn Devold må også i komitéhøringene vise at hun er klar over at det er nødvendig å ta ansvar og at hun vet hva ansvar betyr.

— En statsråd kan delegere makt, men ikke ansvar.

Det ser det ut til at forsvarsministeren ikke helt har skjønt, sier Marit Nybakk.

Ikke dramatisk

Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann Per Ove Width sier til NTB at han ikke regner med stor dramatikk førstkommende torsdag. Han sier at statsrådens autoritet er blitt svekket de siste ukene.

— Det er spesielt uheldig at en forsvarsminister får autoriteten svekket fordi den øverste leder av Forsvaret i visse situasjoner er spesielt avhengig av å ha autoritet, sier Width.

— Jeg vil konsentrere seg om flykjøpet og få vite om hun allerede har bestemt seg for å kutte ut Eurofighter, noe jeg knapt kan tro at hun har.

Klasebombesaken anser jeg meg som ferdig med så sant hun ikke roter det til for seg nok en gang.

Det viktige er at hun og forsvarssjefen tar ansvaret for det som er skjedd og ikke skylder på offiserer av lavere rang, sier Width.

(NTB)